Történelmi találkozó lesz Szingapúrban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Szingapúrban tárgyal június 12-én Donald Trump és Kim Dzsong Un. Ez lesz az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista észak-koreai rezsim vezetőjével. Megbeszéléseik egyik fő témáját a várakozások szerint Phenjan nukleáris programja adja. De miért éppen a délkelet-ázsiai városállamban tartják a csúcsértekezletet?

A főbb indokok

Szingapúr többek közt a két Korea közötti demilitarizált övezetet, Mongóliát és Pekinget megelőzve lett befutó - írta a BBC, hozzátéve, hogy adódik a kérdés: a világ egyik legnagyszerűbb repülőtere és a gondosan ápolt botanikus kertek mellett miért esett az Egyesült Államok és Észak-Korea választása a városállamra?

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Phenjan csak kevés országgal ápol kereskedelmi kapcsolatokat, Szingapúr a lista élmezőnyében volt található: 2016-ban a nyolcadik helyen állt, bár így is csak az észak-koreai külkereskedelem 0,2 százalékát adta. Szingapúr egyike azon kevés országnak, ahol még működik észak-koreai nagykövetség, és a BBC szerint legalább két szingapúri vállalat az ENSZ által Phenjan ellen meghirdetett szankciókat megkerülve még mindig üzletel Észak-Koreával. A két ország mindazonáltal nemrégiben megszüntette a kétoldalú vízummentes utazás lehetőségét.

Az észak-koreai dinasztia és a város

A Kim család rendkívül otthonosan és biztonságban érzi magát Szingapúrban a BBC által megkérdezett hírszerzési források szerint. Bankszámláik voltak ott, és úgy tudni, orvosi vizsgálatokra is Szingapúrba jártak. Kim Dzsong Un számára az is vonzó lehet Szingapúrban, hogy a városállam nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásáról szóló római statútumnak, így nem kell attól tartania, hogy ott tartózkodása alatt eljárás indul ellene az emberi jogok megsértése miatt.

Emellett valószínűtlen, hogy Szingapúr Trump- vagy Kim-ellenes tüntetések helyszíne lenne, a szigorú jogszabályairól ismert országban ugyanis tilos tömegrendezvényeket tartani rendőrségi engedély nélkül. Szingapúr ráadásul már bizonyított a nagy jelentőségű találkozók szervezésében: 2015-ben Kína és Tajvan vezetői csúcsértekezletének szolgált helyszínéül.

A híd szerepében is többször bizonyított

A BBC által idézett szakértők egyike rámutatott, hogy manapság nem egyszerű geopolitikai tényezőnek lenni: meg kell birkózni egy kiszámíthatatlan amerikai vezetővel és Kína felemelkedésével is. Szingapúr mindazonáltal "egész jó munkát" végez ebben, és az, hogy rá esett a választás, mutatja, hogy gyakorlott a hídépítésben: az Egyesült Államokkal, Kínával és Észak-Koreával is. Szingapúr a térség bankára, biztonságos és diszkrét hely, ahol úgy lehet üzletelni, hogy nem tesznek fel túl sok kérdést - mindaddig, míg betartják a helyi törvényeket.

Ezzel kapcsolatban a BBC rávilágított: nem szabad azt gondolni, hogy Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozója csak a politikáról szól, sokkal inkább a világ két jelenlegi legjelentősebb alkuszának üzleti tárgyalásaként kell tekinteni a közelgő csúcsértekezletre.

Még a lehetséges hoteleket is megnevezték

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető Sentosa szigetén, a Capella Hotelben találkozik, de valószínűleg egyikük sem ott száll meg. Donald Trump vélhetően az elődei által is használt Shangri-La Hotelt, Kim Dzsong Un pedig a St. Regis Singapore szállodát választja a The Straits Times című lap szerint. Mindkettő a főszigeten van.

Forrás: hu.wikipedia.org

Az 500 hektáros Sentosa a luxus ingatlanjairól, magánkikötőiről és golfklubjairól ismert. A sziget múltja viszont korántsem annyira makulátlan, mint a jelene. Szingapúrt a 19. században alapították brit kereskedelmi állomásként, ideális választás volt, mivel az India és Kína közötti kereskedelmi útvonalon fekszik.

Egy sziget, sok névvel

De már a brit uralom előtt is virágzó kereskedelmi központként működött, ahol nemcsak kereskedők, hanem kalózok is megfordultak. Akkoriban Sentosát Pulau Blakang Mati néven ismerték, ami annyit tesz, a halál utáni sziget. Leginkább malájok, kínaiak és az eredetileg az indonéziai Sulawesiről származó tengerjáró nép, a bugik lakták.

A második világháborúban, 1942-ben Szingapúr japán kézre került, japán nevet kapott: Sionannak nevezték el, ami azt jelenti, a Dél fénye. Az azt követő években ezreket öltek meg a megszálló erők, a 18 és 50 év közötti kínai férfiakat különböző gyűjtőtáborokba terelték, mielőtt gépkarabéllyal végeztek velük, holttestüket pedig a tengerbe vetették. A kivégzőhelyek egyike volt Sentosa, a partok, amelyekre ma a Capella Hotel néz.

Sentosán hadifogolytábor is működött, a szövetségesek hozzávetőleg 400 katonáját őrizték ott.  A szigetet 1970-es években a szingapúri kormány nevezte el Sentosának. A szó békét, nyugalmat jelent. Akkoriban kezdődtek meg a turisztikai fejlesztések. Manapság az Universal filmstúdió élményparkja, vízi park és kaszinó is várja a szingapúriakat és a turistákat.

A 30 hektáros területen álló, 112 szobás Capella Hotel - amelyet Norman Foster világhírű építész irodája tervezett - gyarmati stílusú épületekből áll. A hely, ahol "luxusban olvad össze régi és új" - hirdeti magát a szálloda. Szobákat és lakosztályokat éjszakánkénti 500 és 7500 dollár közötti áron lehet foglalni.

Utóbbi összegért már három hálószobás lakrész jár, saját használatú medencével. Sentosa mellett szólt a BBC összegzése szerint, hogy közel van a főszigethez, és mivel csak egyszerűen ellenőrizhető módokon megközelíthető, biztonságos is.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mégis életbe lépnek az importvámok, Peking bosszúra készül »