Tovább bonyolódik a katalán helyzet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden kijelentette, hogy nem kér politikai menedékjogot Belgiumban, mondván, nem ezért utazott egykori kormánya több tagjával együtt Brüsszelbe, hanem mert az "Európa fővárosa". A spanyol alkotmánybíróság közben felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt héten pénteken szavazott meg - adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője. Továbbá már meg is kapták az első bírósági idézéseket a feloszlatott katalán parlament elnökségi tagjai.

Sajtóértekezletén Puigdemont rámutatott: az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, "Európa szívébe" jöttek, hogy felhívják a figyelmet "Katalónia problémájára".

Maradnak, amíg kell

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, a helyzet ugyanis folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat. "Nem illegálisan vagyunk itt. Európai polgárok vagyunk, mozgásszabadság van" - húzta alá.

"Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk" - fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint "világos biztosítékokat" kapnak a spanyol hatóságoktól a "tisztességes eljárásra" és az "igazságos bánásmódra".

A spanyol miniszterelnök által pénteken menesztett Puigdemont leszögezte: tiszteletben fogják tartani a december 21-i katalóniai regionális választás eredményét.

Mi lesz a politikai projekttel?

Madrid azt akarja elérni, hogy Katalónia felhagyjon az elszakadás "politikai projektjével", ez azonban nem fog megtörténni - hangoztatta a volt elnök, aki hétfőn érkezett Brüsszelbe.

Hozzátette: a zűrzavar és az erőszak elkerülése érdekében mindazonáltal "le kell lassítani" a függetlenség folyamatát.

"Arra kérem a katalán népet, hogy készüljön fel, hosszú út áll még előttünk. Győzelmünk alapja a demokrácia lesz" - mondta Puigdemont, aki szerint párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség annak ellenére, hogy "súlyos a demokratikus deficit" Spanyolországban.

Tüntetők is utaztak

A sajtótájékoztató helyszínén tüntetők gyülekeztek. Kis létszámban, de mindkét tábor képviseltette magát, egyesek spanyol zászlókat lengettek, és azt skandálták, hogy Viva Espana (Éljen Spanyolország), mások katalán lobogókat tartottak a magasba.

Sokan arra számítottak, hogy Puigdemont politikai menedékjogot fog kérni Belgiumban, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden közölte: legjobb tudása szerint Puigdemont eddig nem lépett kapcsolatba a brüsszeli testülettel, a katalán válság ügyében pedig továbbra is változatlan a bizottsági álláspont.

Válaszlépés

Az egyoldalú katalán döntést követően a spanyol központi kormány órákon belül feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt, és december 21-re regionális választást írt ki.

A központi kormány még aznap megtámadta az alkotmánybíróságon a katalán parlament döntését, amelyet a bírói testület mai ülésén eljárásba vett.

Ennek egyenes következménye a függetlenségi nyilatkozat felfüggesztése, amíg az alkotmánybíróság meghozza végleges döntését, amire öt hónap áll rendelkezésre.

Az alkotmánybíróság által kiadott sajtóközlemény arra is kitér: a bírák határozatukban figyelmeztetik Carme Forcadell katalán házelnököt, valamint a feloszlatott katalán parlament volt elnökségét, hogy kötelességük megakadályozni és leállítani minden olyan kezdeményezést, amely figyelmen kívül hagyja ezt a felfüggesztő határozatot, továbbá emlékeztetik őket büntetőjogi felelőségükre.

Várják a vallomásokat

Carme Forcadell volt házelnöknek és az elnökség további öt tagjának  csütörtökön illetve pénteken kell megjelennie a legfelsőbb bíróságon, hogy vallomást tegyen.

José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

Mivel előbbieket már nem védi a képviselői mandátum, ügyüket a spanyol központi büntetőbíróság tárgyalja. Ám a parlamenti elnökség tagjai a december 21-i előrehozott katalán parlamenti választásokig formálisan hivatalban maradnak, így az eljárást a legfelsőbb bíróság folytatja le.

A vádhatóság szerint a katalán parlament elnökségének tagjai döntéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a törvényhozás elé kerülhessenek a függetlenségi folyamat előrehaladását célzó javaslatok.

Hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök még péntek este jelentette be Puigdemont menesztését, valamint a katalán parlament feloszlatását és az új tartományi választások kiírását, miután a barcelonai törvényhozás függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jelasity Radován lett a Magyar Bankszövetség új elnöke »