Tovább csökkent a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nem változtatott az irányadó kamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási programjának havi keretösszegét.

 

A FED épülete

A Fed így a decemberi és a mostani 10-10 milliárd dolláros csökkentés után havi 65 milliárd dollárral növeli kötvényvásárlásokkal a pénzügyi rendszer likviditását.

Egyhangú döntés volt

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC egyhangúlag döntött a kötvényvásárlások havi keretösszegének 10 milliárd dolláros csökkentéséről. A döntés indoklásában a Fed úgy fogalmazott, hogy nagyobb lendületre tett szert a gazdasági növekedés és a munkaerőpiacon is javulás volt érzékelhető az elmúlt időszakban. A munkanélküliségi ráta csökkent valamelyest, de még ezzel együtt is túl magas. A lakossági kiadások és a vállalati beruházások növekedési üteme gyorsult az elmúlt hónapokban, bár a lakásépítések növekedési üteme lassult valamelyest.

Gyengül a forint

A bejelentést követő percekben az euró 309,05 forint volt, az előzőleg tartott 308,20 forint helyett. A dollár jegyzése 225,50 forintról 226,50-re, a svájci franké 252 forintról 252,90 forintra, a japán jené pedig 2,21 forintról 2,22 forintra emelkedett.  A dollárral szemben az euró árfolyama 1,3665-ről 1,3640-re csökkent.

A költségvetési politika változatlanul fékező hatással van a gazdasági növekedésre, de már a korábbinál gyengébb mértékben. Az infláció elmarad a FOMC hosszú távú céljától, a távlati inflációs várakozások viszont stabilak.

A kamat egyelőre marad

Mandátumához híven a Fed a foglalkoztatás maximalizálására törekszik az árstabilitás megvédése mellett - szögezi le a közlemény. A döntéshozó testület meggyőződése szerint megfelelő monetáris ösztönzés mellett a gazdasági növekedés mérsékelt ütemű növekedésére és a munkanélküliségi ráta csökkentésére lehet számítani. A Fed véleménye szerint a gazdasági növekedést és foglalkoztatás javulását veszélyeztető kockázati tényezők kiegyensúlyozottabbá váltak az elmúlt hónapokban.

Lépésről lépésre csökkentik a likviditást

A Fed egyúttal a piaci várakozásoknak megfelelően jelezte azt is, hogy az elkövetkező hónapokban is szándékában áll lépésről lépésre csökkenteni kötvényvásárlásainak keretösszegét. Elemzők szerint a folyamat az év végéig fog tartani.

A döntéshozó testület közleményében elkötelezte magát a laza monetáris politika "huzamos idejű" folytatása, azaz az irányadó kamatok alacsonyan tartása mellett a kötvényvásárlási program teljes leépítése utáni időkre is. A Fed az irányadó kamatot a közlemény szerint mindaddig a 0-0,25 százalék tartományban kívánja tartani, amíg a munkanélküliségi ráta meghaladja a 6,5 százalékot és az inflációs előrejelzések fél százalékpontnál nagyobb mértékben nem lépik túl a FOMC 2,0 százalékos célját.

 

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A Fed megteszi a szükséges intézkedéseket »