Tovább drágulnak a lakások idén

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 4 perc

2017-ben a lakásárak növekedése tovább folytatódott Magyarországon, az év második negyedévének végén az FHB Lakásárindex 249,3-as értéken állt, ami az eddigi legmagasabb szint az index történetében, több mint 24 százalékkal haladja meg a válság előtti maximumot. A jövőre nézve pedig a további növekedést több tényező is segítheti. A 2018-ban kedvezően alakulnak a makrogazdasági kilátások. Idén folytatódik a bérek emelkedése, ami pozitívan hat a háztartások jövedelmi helyzetére, és így a lakáspiaci keresletre is. A bérek növekedése mellett a foglalkoztatás bővülése is javítja a háztartások jövedelmi helyzetét. A jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani - figyelmeztet az FHB.

Az elmúlt években dinamikus a hitelpiac fellendülése hazánkban, és a lakáspiaci hitelezés várhatóan a jövőben is kedvezően alakul, az alacsony kamatkörnyezet és az ügyfélbarát konstrukciók miatt a hitelfelvételi kedvben nem számítunk romlásra, ami továbbra is támogatja a lakáspiaci keresletet. 

A lakáspiaci folyamatokat szintén befolyásolja, hogy 2018-ban jelentősen megugorhat a használatba vételi engedélyek száma. Az új lakások tömeges elkészülése a használt piacra is hat: az új otthonba költözők ugyanis erre az időpontra időzíthetik korábbi ingatlanuk eladását, ettől bővülhet a kínálat, és ez mérsékelheti a lakásár-növekedést. Az új lakások elkészülése erősen hathat a budapesti piacra: a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint csak a fővárosban közel 10 ezer értékesítésre épített lakás átadása várható.

Hogyan alakultak a várakozásokhoz képest a lakásárak?

A Takarék Csoport tagjaként működő FHB Jelzálogbank egyedülálló részletességgel dolgozza fel az FHB Lakásárindexben és kapcsolódó elemzéseiben a magyarországi lakásárak alakulását, a lezajlott tranzakciók árainak elemzése mellett évente jelenik meg publikus Lakásárprognózis is.

Tavaly év eleji előrejelzésükben 2017-re vonatkozóan az árak 5-10 százalék emelkedésére számítottak. A teljes évre még nem érhetőek el a tranzakciós adatok, az első félévben a lakásárak átlagosan 9,5 százalékkal voltak magasabbak 2016 átlagos értékeinél, de az emelkedés tendenciája alapján, 2017 egészét tekintve ismét meghaladhatja a 10 százalékot a növekedés.

1. ábra. Az FHB Index éves változása nominálisan és fogyasztói árindexszel deflálva (%) (Forrás: FHB Index)

2017. második negyedévének a végén az FHB Lakásárindex 249,3–as értéken állt, ami az eddigi legmagasabb szint az index történetében, több mint 24 százalékkal haladja meg a válság előtti maximumot. 

A továbbra is jelentős növekedésben több tényező játszott szerepet 2017-ben. A bérek a minimálbér és garantált bérminimum emelésének hatására jelentősen javultak, ami a magasabb jövedelmi kategóriákba is továbbgyűrűzött. Emellett a lakáshitelezési feltételek is kedvezőbbek a csökkenő kamatoknak és a még transzparensebb konstrukcióknak köszönhetően, a befektetők aktivitása pedig nem csökkent a piacon, ami mind hozzájárult az erős kereslethez. 

Mi várható 2018-ban? - Keresleti oldal

A 2018-ban kedvezően alakulnak a makrogazdasági kilátások, a Nemzetgazdasági Minisztérium decemberi közlése szerint 4,3, a Magyar Nemzeti Bank szintén decemberi inflációs jelentésében pedig 3,9 százalékos gazdasági növekedést vár idénre. Mind a két esetben javultak az előrejelzések a korábbiakhoz képest.

2. ábra. A Magyar Nemzeti Bank által prognosztizált gazdasági növekedés alakulása az inflációs jelentésekben (Forrás: MNB; x tengely: az inflációs jelentés kiadásának dátuma, y tengely: a GDP növekedés várt értéke)

A független nemzetközi intézmények konjunktúra-várakozásai ennél nem sokkal alacsonyabbak, és a rövid távú kilátásokat szintén kedvezően ítélik meg. A lakáspiacnak szintén kedvez, hogy a bérek bővülése tovább folytatódik 2018-ban, bár ennek dinamikája eltérhet a tavalyitól.

3. ábra. Növekedési kilátások (Forrás: felsorolt elemző intézetek)

A jövedelem nő, a foglalkoztatás bővül

2017-et jelentős erőteljes bérnövekedés jellemezte köszönhetően a minimálbér- és garantált bérminimum emelkedésének. Az idei évben azonban várhatóan nem nőnek ilyen gyorsan a bérek, nem lesz ilyen mértékű minimálbér emelkedése. Az MNB decemberi inflációs jelentése szerint 9,6 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek 2018-ban.

A lakossági reáljövedelem pedig (szintén az MNB jelentésében) 4,1 százalékkal bővülhet. Az előbbiekből látszik, hogy az idei bérnövekedés ugyan várhatóan elmarad a tavalyitól, azonban még így is komoly bővülésre lehet számítani, ami pozitívan hat a háztartások jövedelmi helyzetére, és így a lakáspiaci keresletre is. A bérek növekedése mellett a foglalkoztatás bővülése is javítja a háztartások jövedelmi helyzetét. 

A jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani. 

4. ábra. A bruttó bérek és a lakásárak alakulása Magyarországon (2008-as bázissal) (*10 százalékos illetve 5 százalékos várható lakásár-emelkedés mellett, Forrás: KSH, FHB Index)

Kedvező környezet, erős támogatási-rendszer

Az elmúlt években jelentős hitelpiaci fellendülés tapasztalható hazánkban, a tavalyi évben már 650 milliárd forint volt a kihelyezett lakáscélú forinthitelek szerződéses összege, ami az előző évhez képest közel 39 százalékos növekedést jelentett. Ennek jelentőségét mutatja, hogy a 2017-ben kihelyezett lakáscélú hitelek összege meghaladta a már a devizahitelezés felfutásával jellemezhető 2005-ös év eredményét, és közel került a 2006-os évben kihelyezett forint és deviza lakáscélú hitelek szerződéses összegéhez is.

5. ábra. A háztartásoknak nyújtott lakáscélú forint- és devizahitelek szerződéses összege Magyarországon (Forrás: MNB)

A lakáspiaci hitelezés várhatóan a jövőben is kedvezően alakul, az alacsony kamatkörnyezet miatt a hitelfelvételi kedvben nem számítunk változásra, ez továbbra is támogatja a lakáspiaci keresletet. Ezzel kapcsolatban az egyedüli kockázatot a kamatok emelkedése jelentheti, a következő egy évben azonban számottevő növekedésüket nem várjuk. Egyre többen élnek a hosszabb (5-10 éves) kamatperiódusra fixálható törlesztésű hitelekkel, hogy csökkentsék ezt a kockázatot.

A cikk a második oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Véget ért az ingatlanpiac átmeneti fellendülése »