Tovább növelte a profitot a Budapest Bank

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Budapest Bank csoport 2017-ben 14,6 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el és 3,5 százalékkal növelte mérlegfőösszegét az előző év azonos időszakához képest. A nyereség főként az új hitelkihelyezés növekedésének, illetve az annak nyomán növekvő hitelállománynak, valamint a javuló értékvesztés-képzésnek tulajdonítható - számolt be róla Lélfai Koppány, a bank elnök-vezérigazgatója.

Növekvő profit

Tavaly is szép teljesítményt mutatott a bankcsoport: a 14,6 milliárd forintos adózott nyereség 11,6 százalékkal múlta felül a 2016-os eredményt. A bank mérlegfőösszege átlépte az 1000 milliárd forintot, tavaly év végén 1034 milliárd forintot tett ki, ami 3,5 százalékos növekedés.

A kiemelkedő nyereséget főként az új hitelkihelyezések – különösen a jelzáloghitelezés, személyi kölcsönök és vállalati lízing terén elért – növekedése, illetve az ennek nyomán növekvő hitelportfólió eredményezte.

A bankcsoport organikus növekedésén túl 2,1 milliárd forint értékben járult hozzá az eredményhez a javuló portfóliónak köszönhető egyszeri értékvesztés és céltartalék felszabadítás.

Forrás: Budapest Bank

Lélfai Koppány elmondta, hogy az alacsony kamatkörnyezet mellett a makrogazdasági környezet is támogatta a jó eredményeket. Ennek is köszönhető, hogy az egyes területeken - kkv-hitelezés, személyi hitelek, lízingpiac - a piaci átlag felett tudtak növekedni.

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (671 milliárd forint) 13,5 százalékkal, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya (699 milliárd forint) pedig 2,2 százalékkal növekedett. A működési költségek nem emelkedtek, 44 milliárd forintot tettek ki. A bank továbbra is 90-100 közötti fiókszámmal szeretne működni, nem terveznek bezárásokat.

Fókuszban a kkv-k

Tóth Viktor üzleti vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy 2017-ben a vállalati üzletág is dinamikusan növekedett. A kis- és középvállalatokra szakosodott üzletág teljes kihelyezett vállalati hitel- és lízing állományát (vállalat, lízing, mikro együtt) 13 százalékkal, 411 milliárdra növelte.

A leszerződött hitel- és lízingállomány 618 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport vállalati lízingállománya 29 százalékkal 99,4 milliárd forintra, az új lízing állomány pedig 14 százalékkal 53,7 milliárd forintra nőtt. Ezzel a Budapest Lízing továbbra is piacvezető az új vállalati lízing kihelyezések tekintetében.

A bank az új ügyfél akvizícióban is erősített: a piacon a második legtöbb új kkv számlát nyitotta meg. Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 22 százalékkal nőtt.

Lakossági hitelezés

A bankcsoport lakossági hitelállománya 2017 végére 335 milliárd forintra nőtt (4,6 százalék), amelynek fő mozgatórugója a tavalyi erőteljes hitelezési aktivitás.

Az új hitelkihelyezés is erőteljesen növekedett: a bank 63 százalékkal több jelzáloghitelt és 66 százalékkal több személyi kölcsönt helyezett ki tavaly 2016-hoz képest, ami jelentősen meghaladja a piaci növekedési szintet (említési sorrendben 15 százalék és 47 százalék).

A pénzintézet az autóhitelezés terén az előző évinél 30 százalékkal jobb eredményt ért el. Partneri együttműködései révén a bank hitelkártya-kibocsátói pozícióját is tovább erősítette: az év során 90 ezer új hitelkártyát bocsátott ki.

A Budapest Alapkezelő által kezelt teljes vagyon 4,9 százalékkal 567 milliárd forintra növekedett, míg a Budapest Banknál elhelyezett lakossági lekötött betét és látra szóló állomány 5,6 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest.

Mit várnak idén?

„2018-ban is célunk, hogy az elmúlt év üzleti dinamikáját fenntartva növekedjünk tovább. A korábbi üzleti fókuszterületek mellett 2018-ban a lakossági számlanyitások terén a korábbinál erőteljesebb bővülést tervezünk. Idén még több új digitális szolgáltatással lépünk majd piacra, amivel szeretnénk tovább javítani az ügyfélkiszolgálás minőségét” – mondta el Lélfai Koppány a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Háttérbe kerültek a zöld projektek a vállalatoknál »