Tovább nyomoz az MNB

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt., a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. társaságokhoz a befektetési szolgáltatói piacon elvégzett vizsgálatai során észlelt - alapvetően korábbi kibocsátói és brókercégekkel kapcsolatos problémákhoz kötődő - szabálytalanságok miatt. Az érintett alapkezelőknél és befektetési vállalkozásnál a jegybank nem talált ügyfélpénzek eltulajdonítását eredményező visszaélést.

A MNB korábban helyszíni célvizsgálat-sorozatot indított a hazai tőkepiac számos szereplőjével szemben. Ezek elsődleges célja volt, hogy kiszűrje és – akár még a kisebb súlyú piaci szereplőknél is – szigorú intézkedéssel szankcionálja azon vállalkozásokat, amelyek nem az elvárható szakmai gondossággal és nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően kezelik az ügyfélpénzeket.

Jegybanki vizsgálat lezárásáig tarthatnak az intézkedések

Az MNB a vizsgálatok során észlelt szabálytalanságok miatt ma közzétett végzéseiben felügyeleti biztost rendelt ki a Globeserv, a Quaestor Alapkezelő, illetve a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. társaságokhoz. A felügyeleti biztosok ma átvették az érintett intézmények irányítását azok igazgatóságaitól, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. Az intézmények tevékenységi engedélyének felfüggesztésére vagy korlátozására az ideiglenes intézkedések kapcsán nem került sor.

Súlyos hiányosságok vannak

A három érintett intézménynél a befektetők jogi és gazdasági érdekeinek védelme indokolta az azonnali beavatkozást. A Globeservnél és a Reálszisztémánál most fellelt hiányosságok alapvetően a Business Telecom Nyrt. (BTel) – MNB által feltárt, illetve ismertté vált – problémáihoz kapcsolódnak.

A Quaestor Alapkezelővel szembeni intézkedések is a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél már rögzített információk miatt váltak szükségessé. A jegybank egyetlen érintett társaságnál sem tárt fel ügyfélpénzek eltulajdonítását eredményező visszaélést. Ezzel együtt is a megállapított hiányosságok olyan súlyúak, hogy azok – a biztosok kirendelésén túl – a közeljövőben további felügyeleti intézkedések megtételét is indokolttá tehetik.

Kevésbé hangsúlyos a piaci szerep

A felügyeleti intézkedéssel érintett társaságok piaci súlya csekély, a kezelt vagyon és az ügyfél állomány alapján elenyésző részesedéssel rendelkeznek. A Reálszisztéma értékpapírcége 0,31 százalékkal részesedik a piaci kezelt vagyonból, ügyfelei száma pedig 1423. A Quaestor Alapkezelő piaci részesedése 0,06 százaléknyi a kezelt vagyon alapján, a Globeserv esetében pedig ez 0,01 százalék.

Kiegészítésre szorul a tájékoztatás

A Reálszisztéma értékpapírcége egyben forgalmazója a Reálszisztéma Kereskedelmi és Tőkehasznosító Kft. által kibocsátott kötvényeknek is, amelyek forgalomba hozatali eljárása jelenleg is tart.

A jegybanki intézkedés nem ez utóbbi céget érinti, ám az MNB megítélése szerint a forgalmazó társasággal szembeni szankció a kibocsátó számára a tőkepiaci törvény szerinti kötvénykibocsátási tájékoztató kiegészítését teszi szükségessé. Ez – a tájékoztató kiegészítésének közzétételét követő két munkanapon belül – lehetőséget biztosít a befektetőknek akár a jelenlegi kötvényjegyzési megállapodástól való elállásra is.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem lesz több hamis forintbankjegy »