Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

"Bár az építőipar termelése áprilisban is meghaladta az egy évvel korábbit, a kapacitáshiány továbbra is gond: az elmúlt két évben a Futureal tapasztalatai szerint 40-45 százalékkal emelkedtek az árak". Szakértői kommentár.

2018 áprilisában az építőipari termelés volumene 14,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 7,0, az egyéb építményeké 24,9 százalékkal - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, pénteken publikált adataiból.

Ahogy a kiadványban is olvasható, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése áprilisban 6,5 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten 

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az építőipar helyzete

Tatár Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development vezérigazgatója elmondta, “gyakorivá vált, hogy a rövid távon gondolkozó kisvállalkozások az elvállalt feladat befejezése előtt egy jobban fizető munka miatt levonulnak, nem törődve a szakmai hírnevük csorbulásával”.

“Arra is van példa, hogy a vállalkozók más építkezéseket járva igyekeznek magukhoz átcsábítani a konkurensek dolgozóit” - tette hozzá.

Kitolódik a kivitelezési idő

A kapacitáshiány megnyújtotta a kivitelezési időszakot, egy átlagos irodaház immár 23-24 hónap alatt készül el, szemben az építőipari boom előtti 18-20 hónappal. 

Az irodafejlesztők esetében a költségek növekedését kompenzálta valamelyest a hozamok csökkenése és a bérleti díjak növekedése. 

A fejlesztőkre ugyanakkor költségoldalról továbbra is jelentős nyomás nehezedik, amit a bérleti díjak növelésével kénytelenek kompenzálni. 

“Ezt meg is tehetik, tekintettel a rendkívül alacsony üresedési rátára” - fogalmazott Tatár Tibor.

Még mindig 60 ezren hiányoznak

“Jó hír ugyanakkor, hogy az építőiparban dolgozók összlétszámának csökkenése már megállt, bár az egy évtizeddel ezelőtti állapothoz képest továbbra is 60 ezren hiányoznak a szektorból” - hívta fel a figyelmet a szakember. 

A Futureal arra számít, hogy idén jelentősen mérséklődik az árnövekedés dinamikája, jövőre pedig az apadó uniós források, az állami megrendelések csökkenése és az új lakások áfakulcsa körüli bizonytalanság visszafordítja az áremelkedési trendet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az export visszaesésétől tartanak az osztrákok »