-->

Továbbra is megállíthatatlan az USA államadóssága

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A jelenlegi szintről mintegy a duplájára nő az amerikai GDP-arányos államadósság 2050-re - az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala, a pártsemleges CBO előrejelzése szerint.

A hivatal a "Hosszútávú költségvetési előrejelzés" című dokumentumában azzal számol, hogy az államadósság 2050-ben a hazai össztermék (GDP) 195 százaléka lesz, azaz csaknem kétszerese a gazdaság akkori teljesítményének. A CBO számításai szerint idén az államadósság a GDP mintegy 98 százaléka lesz a tavalyi 79 százalék után. Szakértők régóta kongatják a harangot, hogy kezd fenntarthatatlanná válni az államadósság nagysága és a kormány részéről intézkedések meghozatalát sürgetik a deficit fokozatos csökkentése érdekében.

A CBO-jelentés összeállítói azzal számolnak továbbá, hogy a szeptember végével záródó költségvetési évben az amerikai büdzsé hiánya 3300 milliárd dollár lehet, ami a GDP 16 százaléka. A tavaly szeptember végével zárult előző költségvetési évben a deficit 984,388 milliárd dollár volt, 26 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 779 milliárd dollárt. Az amerikai költségvetés hiánya ezzel már a negyedik egymást követő évben emelkedett. A tavalyi deficit a GDP 4,6 százaléka volt, 0,8 százalékponttal magasabb az előző évinél. A hamarosan záródó folyó költségvetési év hiányának látványos megugrását részben a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésével kapcsolatos kormányzati kiadásnövekedés okozza.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javította éves előrejelzését a Procter & Gamble »