Trump és Hillary miatt nem plázázik Amerika?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az elnökválasztás éve mindig tele van izgalommal és feszültséggel, amit elsősorban a bizonytalanság okoz, ez pedig komoly hatással lehet a gazdaságra. A money.com segítségével összeszedtük, miért és hogyan.

Fogyasztás

A cégeknek szokásuk mindenféle kifogásokkal és külső körülményekkel magyarázni a rossz eladásokat, de abban még akár lehet is valami, hogy jelenleg tényleg Trump és Hillary tehet a visszaesett fogyasztásról, legalábbis ezt írja a Bloomberg.

Az eléggé kérdéses elmélet szerint az emberek annyit ülnek a tévéjük előtt, nehogy lemaradjanak valamilyen választási hírről, hogy nincs idejük plázázni. De persze az is lehet, hogy csak annyira letörtek vagy idegesek lesznek a kampánytól, hogy minden kedvük elmegy a vásárlástól.

Halloween

Bár némileg ellentmond az előbbi elméletnek, de a tények azt igazolják, hogy választási évben az amerikaiak sokkal több pénzt költenek halloweeni cukorkákra, jelmezekre, dekorációra stb…

Előrejelzések szerint az átlag amerikai 82,93 dollárt költ idén az ünnepre, szemben a tavalyi 74,34 dollárral. A jelenség mögött pszichológusok szerint az állhat, hogy ilyenkor megnő az emberek igénye a valóság előli menekülésre és a társas érintkezésre.

A Trump márka

Egyéni szinten is hat a választási év, főleg ha az ember az egyik jelölt. Trump indulása az elnöki székért több szempontból is jól jött a Trump cégeknek, például azzal, hogy az érdekeltségükbe tartozó Trump Towers-ben béreltek helyet a kampányközpontnak. Persze ha elnök lenne belőle még gazdagabb is lehetne: tarthatná például a saját szállodáiban a sajtótájékoztatókat.

Persze nem csak pozitív aspektusai vannak jelöltségnek. Míg korábban Trump hírneve értéket adott hozzá a céghez, ez ma már egyáltalán nincs így. A fogyasztók távolságtartóak lettek a Trump termékekkel szemben, egy Trump öltönying például a korábbi 80 dollár helyett már csak 65 dollárt ér.

Tőzsde

Alapvetően elég átlagosan teljesít a tőzsde a választási években: 7 százalék körüli növekedést szoktak ilyenkor mérni az S&P 500 indexben, szemben a többi év 7,5 százalékos teljesítményével. Azonban az olyan választási években, mint 2016, amikor mindenképp új elnököt választanak meg (az USA-ban legfeljebb két cikluson keresztül tölthető be ez az pozíció) az S&P 500 átlagban 4 százalékot szokott zuhanni. Igaz a CNBC elemzése szerint az elmúlt 22 választási évből 19-ben 6,2 százalékos növekedés volt az indexben május és október között.

Mindenesetre a befektetőknek az a jó, ha sima győzelem születik, és azt a társdalom, illetve a vesztes is elismeri. (Az idei évben egyelőre elég messze vagyunk a legutóbbi feltételtől, ha figyelembe vesszük, amit Trump mondott a legutóbbi vitán.) Az ok persze egyértelmű: a bizonytalanság általában rosszat tesz a piacoknak.

Ingatlanpiac

Itt is a bizonytalanság lesz a kulcsszó. Ahogy a homes.com írja: az amerikaiaknak végül is fogalmuk sincs év közben, hogy ki fogja vezetni az országot Novembertől, és ez néhány vásárlót kifejezetten óvatossá tehet.

Persze mindezek mögött van logika, de az elég kérdéses, hogy mekkora a választási évek hatása az ingatlaneladásokra. Néhány tanulmány szerint ez a tényező elenyésző, míg például a Kaliforniai Ingatlanügynökök Szövetsége adatai szerint ilyenkor csupán 4,5 százalékkal nőnek a lakásárak, szemben a megelőző évek 6 illetve 5,3 százalékos átlagnövekedésével.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ismét gyengüléssel indult az amerikai tőzsde »