Trump teljes támogatást ígért a Harvey károsultjainak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Donald Trump amerikai elnök a kormány teljes támogatását ígérte a Harvey trópusi vihar sújtotta szövetségi államoknak a texasi Corpus Christi városában Greg Abbott texasi kormányzóval tartott találkozón. Azóta a Harvey megerősödött és ismét lecsapott Texasra, de ezúttal a szomszédos Louisiana államot is teljes erővel sújtotta.

A város tűzoltóságán tartott megbeszélésen, amelyen helyi és szövetségi tisztségviselők, valamint a first lady és az elnök kíséretében lévő John Kelly kabinetfőnök voltak jelen, az elnököt Abbott kormányzó tájékoztatta a mentési munkálatokról.

Így kell ezt csinálni

"Igazi csapatmunka folyik itt és mi minden korábbinál jobban akarunk dogozni" - fogalmazott Donald Trump és hangsúlyozta, hogy azt szeretné, hogy ha öt vagy tíz év múlva visszatekintenek a mostani katasztrófára, akkor azt mondhassák, "lám, így kell ezt csinálni".

A találkozón Greg Abbott részletesen beszámolt a vihar által eddig legjobban sújtott Houston helyzetéről, elmondta a többi között, hogy a belvárosban lévő - egyébként ötezer fő befogadására alkalmas - kongresszusi központban több mint kilencezer ember van, s mindegyikük ellátásáról gondoskodnak.

Fennakadás sem az ellátásban, sem a mentésben nincs - tette hozzá.

Ez nem a szuperkupola

A kormányzó fontosnak tartotta aláhúzni, hogy "ez nem a szuperkupola". Ezzel a New Orleansban lévő, kupola alakú sportcsarnokra utalt, ahol a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán idején zűrzavar és erőszak uralkodott el.

A houstoni kongresszusi központban a menekültek "ételt-italt kapnak és biztonságban vannak" - hangsúlyozta Greg Abbott. Megítélése szerint egyre több embert sikerül kimenekíteni a veszélyeztetett területekről.

"Minden szem, köztük az enyém is Houstonra szegeződik most" - fogalmazott a texasi kormányzó, s dicsérte a Fehér Ház eddigi teljes és gyors segítségét. Corpus Christiből az elnök kedden délután Texas fővárosába, Austinba utazott.

8600-an segítettek

Közben Washingtonban Mike Pence alelnök a belbiztonsági minisztérium tisztségviselőivel tanácskozott a mentési munkálatok részleteiről.

Az alelnök az egyik texasi rádiónak nyilatkozva elmondta: jelenleg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) 8600 munkatársa dolgozik a vihar sújtotta területeken, a kormányzat eddig több mint két és félmillió élelmiszercsomag és kétmillió liter ásványvíz eljuttatásában segédkezett.

Önkéntesek százai is a helyszínen vannak - tette hozzá Pence. Az elnökhöz hasonlóan leszögezte: a kormányzat minden szükséges segítséget megad a jövőbeni helyreállításhoz is.

Ismét lecsapott

A Harvey trópusi vihar szerdára megerősödött és ismét lecsapott Texasra, de ezúttal a szomszédos Louisiana államot is teljes erővel sújtotta.

Louisiana államra napra pontosan tizenkét évvel a Katrina hurrikán után csapott le a Harvey trópusi vihar. Igaz, az eső már szombat óta megállíthatatlanul zuhog ebben a Texasszal szomszédos déli államban is, és az állam délnyugati vidékein szombat óta tartó áradásokban szintén mentik az embereket.

New Orleansban hétfőtől - elővigyázatosságból - bezárták az iskolákat, a város hat egyetemét, legalább egy hétig tartó tanítási szünetet hirdettek és bezárták a főbb intézményeket is. Mitch Landrieu polgármester kedden délután felszólította a helybélieket, hogy maradjanak otthonaikban, ne menjenek ki az utcákra az óriási esőzés és az áradások miatt.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója közben menedékhelyeket nyitott, ahová várják a Texasban bajba kerülteket is.

Már 18-an életüket vesztették

Texasban kedd estére tizennyolc főre emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. Art Acevedo, houstoni rendőrfőnök könnyes szemmel jelentette be, hogy egyik munkatársa, a 60 éves Steve Perez éppen menteni indult, amikor elsodorta az áradat és már csak a holttestét tudták kiemelni. Egy családot az idős szülőkkel és négy gyermekükkel együtt sodort el az áradat.

Későn este a lakásában lévő másfél méteres vízben találtak rá a segélymunkások egy magányosan élő, 89 esztendős mozgássérült asszonyra, aki belefulladt az otthonát elárasztó vízbe. Houstonban és környékén egyébként egész nap megállás nélkül zuhogott az eső, a katasztrófa-elhárítás (FEMA) szakemberei szerint egy-másfél méteres víz áll az utcákon és az utakon. Összeroppanás fenyegeti a főbb hidakat is, amelyek nem bírják tovább a hatalmas víztömeg nyomását.

Nagy pusztítás

Nemcsak gát szakadt át Houstontól délre, hanem a város nyugati szélén két víztározó is túlcsordult, az egyik teljesen elárasztott egy háromezer otthonból álló negyedet. Sürgősen kell menteni az embereket egy másik negyedben is, ahol vegyi üzem van, és a terjengő kellemetlen szagból ítélve veszélyes anyagok kerülhettek a sebesen rohanó áradatba.

Az olajfinomítók mindegyikét lezárták, az ExxonMobil kedden este bejelentette, hogy a vihar két olajfinomítójában is komoly károkat okozott. A Houstontól nem messze lévő két atomerőmű azonban, szóvivője közlése szerint, a vihar ellenére is teljes erővel működik.

Houstonban és környékén a mentők háztömbről háztömbre járnak, módszeresen próbálják átfésülni a negyedeket. Még mindig nem tudják pontosan, hogy hányan rekedhettek a víz fogságában. Sylvester Turner, Houston polgármestere helyi idő szerint éjféltől reggel ötig kijárási tilalmat rendelt el.

Járványveszély

A helybéliek figyelmét mindenütt felhívják arra, hogy ne próbálkozzanak kimenekülni otthonaikból a vízben álló utcákra, mert nagy a járványveszély, valamint a csatornalével is szennyezett áradatban kígyók és alligátorok is sodródhatnak.

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) kedden este bejelentette: szerdán a szingapúri védelmi minisztérium négy katonai helikoptere érkezik Texasba, hogy bekapcsolódjon a mentési munkálatokba. A felajánlást a szingapúri miniszterelnök tette kedden délután - telefonon - Donald Trump amerikai elnöknek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma »