Tűkön ül a görög jegybankelnök

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Eljött az idő, hogy az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek hétfői, immár harmadik egyeztetésükön megállapodjanak a Görögországnak folyósítandó újabb mentőhitelrészletről - mondta Jeórjiosz Provopulosz, a görög jegybank elnöke egy lapinterjúban.

A To Vima napilapban megjelent interjúban a jegybankelnök úgy fogalmazott: "a határozatlanság fáj, mert bizonytalanságot kelt", hozzátéve, hogy egy hétfői megállapodás majd "megváltoztatja azt a negatív képet, amely az utóbbi napokban kialakult".

Az euróövezeti pénzügyminiszterek a hétfői találkozó sikerének érdekében szombat este telefonos konferencián tárgyaltak a görög mentőhitelről. Az egyeztetésen részt vettek a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselői is.

A hétfői találkozó immár a harmadik olyan egyeztetés lesz, ahol kifejezett cél, hogy megállapodás szülessen az újabb, 44 milliárd eurós hitelrészlet folyósításáról. Az újabb pénzügyi támogatás híján a görög államnak november végén elfogy a pénze.

Az eddigi sikertelenség fő oka, hogy vita alakult ki arról, miként lehetne a görög államadósságot belátható időn belül fenntartható szintre mérsékelni. Ez - a második mentőhitelben rögzítettek szerint - azt jelenti, hogy az athéni kormányzatnak 2020-ra a bruttó hazai termék 120 százalékára kell csökkentenie az államadósságot a jelenlegi, 170 százalékos szintről. Az IMF azt szeretné, hogy az euróövezeti államok adósságleírással mérsékeljék Görögország adósságterheit, míg Németország - többek között - azt, hogy két év haladékot adjanak az athéni kormányzatnak az adósságcél teljesítéséhez.

A görög jegybankelnök az interjúban arról is szólt, hogy a görög gazdaságban 2014-ben indulhat be a növekedés, és a jövő év végére már visszaszerzi versenyképességét a válságtól sújtott állam. Provopulosz leszögezte ugyanakkor, hogy nincs más kiútja Görögországnak, mint bevezetni a nemzetközi hitelezők által előírt megszorításokat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az egészségügyre fordítja az uniós pluszpénzeket a cseh kormány »