-->

Túl messzire ment Katalónia?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

A szerdai francia lapok szerint Carles Puigdemont katalán elnök azzal, hogy kikiáltotta, majd azonnal felfüggesztette a régió függetlenségét Spanyolországtól, azt szeretné, hogy "a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon".

A brit The Times szerint Madridnak mindenképpen el kell fogadnia Puigdemont tárgyalási ajánlatát, míg a Politico brüsszeli hírportál szerint a katalán elnök "elég messzire ment" ahhoz, hogy ajánlata elfogadhatatlan legyen Madrid számára, ugyanakkor csalódást okozott a radikálisabb szeparatista erőknek.

Mit akarnak?

"Barcelona hosszabbításra játszik" - olvasható a francia Libération címlapján. A baloldali lap szerkesztőségi írása szerint "a válást kimondták, de a hivatalossá tételét elhalasztották, mert Carles Puigdemont nem akarja eljátszani a rossz szerepét".

"Ebben az ügyben minden amellett szól, hogy komoly tárgyalást kell folytatni annak a régiónak a jövőjéről, amelyen az egész országé múlik. Néhány hét maradt a legrosszabb elkerülésére. Bármilyen kompromisszum többet ér, mint a nacionalizmusok ostoba ütközete" - vélte a lap, amely szerint "Katalónia a semmibe készül ugrani".

"Egyrészt azért, mert senki nem tudja, hogy jelenleg a lakosság több mint fele tényleg szeretné-e a függetlenséget, másrészt pedig azért, mert egy politikai döntést a következményei alapján kell megítélni. A katalán elszakadás Baszkföldön is identitási követelést váltana ki. Az pedig Spanyolország széteséséhez vezethet. Ez komolyan kívánatos? Végül pedig az európai szabályok szerint a független Katalóniának távoznia kellene az Európai Unióból. De tényleg ezt akarja?" - írta a Libération.

Mi a stratégia?

A szintén francia Le Figaro szerint "a függetlenségre még várni kell", "Puigdemont megnyomta a pause gombot, és nem lépte át teljesen a Rubicont". A konzervatív lap szerint ez "különös eljárás, amely megnyithatja az utat a feszültség csökkentéséhez, amennyiben Madrid elfogadja ezt a retorikát". A lap ugyanakkor ellenzi Katalónia függetlenségét, mert "a régiók Európája Európa halála lenne, amelynek már a nemzetek közösségeként is sok dolga akad". 

A L,Obs című francia politikai magazin honlapján megjelent írás szerint a katalán elnök keddi beszédével azt szerette volna elérni, hogy "a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon", olyan retorikát használt, amellyel "megpróbált kievickélni abból a csapdából, ahova beleesett".

A lap szerint ugyanakkor a kezdetektől ugyanazt a stratégiát követi: "a lehető legnagyobb nyomást gyakorolni a spanyol kormányra, azt remélve, hogy az belemegy az önrendelkezésről szóló népszavazás törvényes megtartásába, ami az igazi cél lenne, és amennyiben az nem sikerül, elérni, hogy az Európai Unió vagy a nemzetközi közösség közvetítőként lépjen fel a konfliktusban".

A L,Obs szerint azonban ez a stratégia eddig hibásnak bizonyult, és feltehetően megvan a kockázata, hogy a jövőben sem jár jobb eredménnyel, mint eddig.

A tárgyalás az egyetlen megoldás

A The Times szerdai szerkesztőségi cikke szerint Madridnak mindenképpen el kell fogadnia Carles Puigdemont katalán elnök tárgyalási ajánlatát. A vezető konzervatív brit napilap szerint ha Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya a párbeszéd helyett közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, az az eddigi merev stratégia katasztrofális következményekkel fenyegető folytatása lenne.

A The Times értékelése szerint ez a madridi stratégia okolható legalábbis részben a spanyol történelem utóbbi időszakának legsúlyosabb alkotmányos válságáért.

A katalán elszakadás hívei foglyul ejtették saját parlamentjüket, és a függetlenség olyan változatának szolgálatába állították, amely Katalóniának és Spanyolországnak egyaránt fájdalmas lenne. Ezt a kisebbséget azonban Madrid rugalmatlansága nagyította fel a függetlenségi népszavazásra adott drákói válaszlépésekkel - áll a The Times írásában.

Túl sokáig hagyták figyelmen kívül

A brit lap szerint Madrid túl hosszú ideig nem volt hajlandó foglalkozni a katalánok erősödő elégedetlenségével, abból kiindulva, hogy a közös gazdasági érdekek úgyis együtt tartják Spanyolországot, és ezt az elbizakodottságot csak növelte a törvény erejébe vetett vak bizalom.

Mariano Rajoy azonban nem engedheti meg magának, hogy ismét túlreagálja a fejleményeket. Ha sem ő, sem Puigdemont nem képes megtalálni a megegyezéshez vezető utat, akkor át kell adniuk helyüket másoknak, akik erre képesek lehetnek - írja a brit lap.

A brüsszeli Politico azt írta, hogy Puigdemont bonyolult "politikai akrobatamutatványt" próbált végrehajtani, de végül csak összezavarta és magára haragította a riválisait és a szövetségeseit is.

Árulás volt?

Puigdemont nyilatkozata "elég messzire ment" ahhoz, hogy elfogadhatatlan legyen Madrid számára, ugyanakkor csalódást okozott a radikálisabb szeparatista erőknek, amelyek "kihagyott lehetőségnek" vagy egyenesen "árulásnak" tartják a történteket - emelték ki a hírportál cikkében.

Ha a katalán vezető célja a feszültségek csillapítása volt, illetve az, hogy elkerülje Katalónia autonómiájának felfüggesztését, akkor sem világos egyelőre, hogy sikerrel járt-e.

"A tragédiát talán elkerülték, de a komédia folytatódni fog" - mondta Josep Borrell, az Európai Parlament egykori katalán elnöke a Politicónak.

A The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap európai kiadása arról írt, hogy a beszéd nem oldotta fel az intézményi és alkotmányos válságot Spanyolországban, a "felvizezett nyilatkozat" azonban megnehezítette, hogy a spanyol kormányzat határozottabban, akár erőszakosan lépjen fel.

Puigdemont időt nyert ahhoz, hogy elsimítsa a nézetkülönbségeket a szeparatista táboron belül - mutatott rá a politikai-üzleti újság.

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A tavalyinál 73 százalékkal kevesebb a turista »

4IG 520 (0,97 ) AKKO Invest 386 (-1,78 ) ALTEO 786 (2,34 ) ANY 1160 (-0,43 ) APPENINN 308 (-1,91 ) AutoWallis 77 (-1,90 ) BIF 235 (-1,26 ) CIGPANNONIA 314 (2,95 ) DELTA 60 (-4,48 ) DM-KER 48 (6,67 ) FUTURAQUA 60 (4,18 ) GSPARK 3290 (0,30 ) Gloster 2700 (9,76 ) KULCSSOFT 1325 (-4,68 ) MASTERPLAST 808 (1,00 ) MOL 1522 (0,53 ) MTELEKOM 347 (-0,14 ) Megakran 4 (-0,50 ) NORDTELEKOM 20 (1,02 ) NUTEX 19 (4,35 ) OTP 9845 (0,87 ) OTT1 123 (-3,90 ) PANNERGY 706 (0,86 ) RABA 880 (0,92 ) RICHTER 6450 (1,57 ) SET Group 50 (0,20 ) TAKAREK 433 (-1,59 ) WABERERS 1140 (-0,44 ) ZWACK 16450 (0,30 )