Túl sokat akar az EU-tól Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Gyakorlatilag megrekedtek a TTIP szabadkereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államok és az Európai Unió között - jelentette ki Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter vasárnap a ZDF tévécsatornának adott interjúban.

"A tárgyalások de facto meghiúsultak, mivel mi európaiak nem akarjuk magunkat alávetni az amerikai követeléseknek" - fogalmazott a miniszter a ZDF tévécsatornán vasárnap adásba kerülő interjúban, amelynek szövege a Reuters hírügynökség birtokába került.

A frontok mozdulatlanná merevedtek - tette hozzá.

A TTIP szabadkereskedelmi tárgyalások három éve folynak az Egyesült Államok és az Európai Unió között és mindkét fél 2016-ban remélte lezárni azt a számos, például mezőgazdasági témában fennálló nézetkülönbségek ellenére is.

Az egyezményt nagyon sok kritika érte, mivel a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak a szakszervezetek és civil szervezetek kizárásával.

A Greenpeace is megszólalt
Az Európai Unió és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezmény a jelenlegi formájában menthetetlen, az Európai Bizottságnak el kell ismernie, hogy hibázott és újra kell kezdenie a tárgyalásokat - hangoztatták a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet képviselői májusban Berlinben a TTIP-ről folytatott tárgyalásokról megszerzett titkos dokumentumok bemutatóján.

Májusban Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos még azt nyilatkozta, hogy a nehézségek ellenére még az év vége előtt létrejöhet a szabadkereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Államok között.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Századveg: rontja az EU esélyeit a klímasemlegesség »