Túlköltekezett Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nőtt az amerikai költségvetés hiánya dollárban számítva és GDP-arányosan mérve is a szeptember végével záródott költségvetési évben.

Az amerikai pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a büdzsé hiánya 665,712 milliárd dollár volt, ami 13,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A GDP-arányos hiány eközben 3,2 százalékról 3,5 százalékra emelkedett.

A költségvetés tavalyi bevétele 1,5 százalékkal rekordszintre, 3314 milliárd dollárra nőtt. A kiadás nagyobb mértékben, 3,3 százalékkal emelkedett és 3980 milliárd dollár volt. Ebben szerepet játszott az idősek, illetve a szegények egészségügyi ellátását biztosító Medicare és a Medicaid programokkal kapcsolatos kiadások bővülése, továbbá az is, hogy többet kellet fizetni az államadósság után.

A költségvetési év utolsó hónapjában, szeptemberben 8 milliárd dollár aktívum keletkezett a büdzsében az egy évvel korábbi 33,445 milliárd dollár többlet után. A múlt hónapban a kiadások 5,4 százalékkal 340,722 milliárd dollárra nőttek, miközben a bevételek 2,2 százalékkal 348,722 milliárd dollárra csökkentek.

Dollárban számítva tavaly először nőtt az amerikai költségvetés hiánya öt éven belül és a GDP-arányos hiány is először emelkedett 2009 óta.

Olvastad már? Indulhat az adócsökkentés
Az amerikai szenátus csütörtökön helyi idő szerint az éjjeli órákban szavazta meg a 2018-as költségvetés tervezetét. Ezzel átfogó adóreform indulhat az USA-ban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jelentősen zsugorodhat a francia gazdaság »