Úgy tűnik, hogy nem állapodunk meg Kanadával

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A belga kormánynak nem sikerült szerda estig egyetértésre jutnia Vallónia tartománnyal az Európai Unió és Kanada között megkötendő szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA), de nem látják reménytelennek a helyzetet, csütörtökre halasztották a folytatást, viszont miután kétségessé vált, hogy ezen felek alá tudják írni a dokumentumot, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe.

Az utolsó pillanatokban is bíztak

Pedig az Európai Unió vezetői szerdán napközben még reménykedtek abban, hogy csütörtökön alá lehet írni az egyezményt, bár hozzátették, hogy jobb később, mint soha. A belga politikusok tárgyalásuk folytatását csütörtök délelőtt 10 órára tűzték ki, és Didier Reynders külügyminiszter lehetségesnek mondta, hogy egy órával később meglesz a közös belga álláspont, és az EU nagykövetei azonnal áttekinthetik azt.

Ha áldásukat adják rá, akkor is a módosított megállapodástervezetet még vissza kell vinni a vallon parlamentbe és más belga kormányhivatalokba. Ezért mondta szerdán Paul Magnette vallon kormányfő: "Sajnáljuk, de lehetetlen lesz holnap megtartani az EU-Kanada csúcstalálkozót, bár semmiről nem lehet kijelenteni, hogy lehetetlen." Ezek után jelentette be a kanadai kormányfő, hogy egyelőre nem utazik Brüsszelbe.

"A kanadai küldöttség nem repül ma este Európába, de Kanada továbbra is kész aláírni ezt a fontos megállapodást, amikor Európa is kész lesz rá" - mondta Alex Lawrence, Chrystia Freeland kanadai kereskedelmi miniszter szóvivője.

Nekik lenne fontosabb

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Kanadával tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) körüli huzavonával gazdaságilag Kanada jár rosszabbul, de az Európai Unió sem jár jól.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai szerdán ismertetett helyzetértékelésükben azt írták, a kanadai export 8 százaléka irányul az EU-piacra, az uniós gazdaságok teljes kivitelének viszont csak a 2,1 százalékát veszi fel a kanadai piac. A ház által idézett becslések szerint a CETA-egyezmény legfeljebb 0,02-0,03 százalékkal emelné az EU éves hazai össztermékét (GDP).

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés »