Ugye nem akarsz meglepetést, ha a pénzedről van szó?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Izgalmas évnek nézünk elébe, ezért ha nem akarunk nagyon meglepődni, érdemes képben lenni, hogy mik azok a legfontosabb történések, amelyek leginkább meghatározhatják év közben a piacokat. A K&H Alapkezelő összegyűjtötte azokat az eseményeket, amelyeket befektetőként egész évben érdemes nyomon kísérni, és ezzel elkerülni azt, hogy éppen a legnagyobb piaci bizonytalanság közepette döntsünk megtakarításunkról.

Februárban a magyar piac lesz a főszerepben

A Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonának megszerzésével az MNB jól meghatározott célja, hogy a résztvevők és a forgalom szempontjából is élénküljön a hazai börze.

„Az ennek megvalósítására vonatkozó konkrét elképzeléseket, javaslatokat várhatóan néhány héten belül megismerhetjük, így ennek tükrében érdemes lehet átgondolni, milyen lehetőségeket tartogat számunkra a hazai részvénypiac” - javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere.

Mikor jön a felminősítés?

Már tavaly is sok szó esett róla, de idén mindennél aktuálisabb lehet, hogy végre megkapjuk a befektetésre ajánlott besorolást a hitelminősítő intézetektől.

„Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legfrissebb nyilatkozata alapján a tavalyi évre vonatkozó 2% körüli költségvetési hiány és a 76%-os államadósság végre meggyőzheti a hitelminősítőket, így márciusban a Moody’s és az S&P, májusban pedig a Fitch pozitív értékelésére számítunk” - tette hozzá a szakember.

Végre beavatkozhat az OPEC

Az egyre alacsonyabb olajár nemcsak a kitermelőknek, de a feltörekvő piacoknak sem kedvez. A piaci folyamatok azonban egyelőre nem tudják megfordítani a csökkenő trendet, így év közben az OPEC soron következő ülése lehet az, ami újabb izgalmakat vagy fordulatot hozhat a kőolaj szempontjából.

„Az OPEC várható piaci beavatkozását támasztja alá az a hír is, miszerint a tagállamok egy része akár már február-márciusban, egy rendkívüli közgyűlés alkalmával változtatna a jelenlegi stratégián” - mondta el Kovács Mátyás.

Júniusban emelhet a FED

Az eredetileg a piac által áprilisra várt következő Fed kamatemelés a Kína okozta piaci bizonytalanság és visszaesés miatt júniusra tolódott ugyan, de az újabb emelés 2016-ban szinte biztosra vehető.

Mély nyomot hagytak a terrorcselekmények

„Habár maguk az események direkt módon nem mozgatják meg döntően a piacokat, arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy a világesemények sajnos kiemelt terrorveszélyt jelentenek. Érdemes tehát figyelni arra, hogy egy ilyen esemény bekövetkezte, vagy akár már a pánikhangulat is komoly árfolyam-ingadozást okozhat” - hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás.

Az EKB várathat magára

Idén biztosan kitart az Európai Központi Bank monetáris lazító programja, így az év első felében nem várunk sok izgalmat. A Fed kommunikációjából tanulva azonban várhatóan az EKB sem fogja az utolsó időpontra, 2017 elejére hagyni a program befejezését követő intézkedések bejelentését, így már ősszel körvonalazódhatnak a részletek.

Kétesélyes a Brexit

Habár az elemzések alapján gazdaságilag nem lenne előnyös a szigetország számára az Európai Unióból történő kilépés, könnyen lehet, hogy a jelenlegi tervezet szerint őszre ütemezett népszavazáson emellett döntenek a választók.

A piacok számára nemcsak a kilépés, de már maga a népszavazás is komoly jelentőséggel bír, mivel elbizonytalaníthatja a befektetőket az EU gazdaságának jövőjét illetően, és destabilizálhatja az uniót.

Novemberben választanak az amerikaiak

Az amerikai elnökválasztás leginkább akkor lehet izgalmas a piacok számára, ha a gazdasági kérdésekben (is) szélsőséges nézeteket valló republikánus jelölt, Donald Trump nyeri a csatát.

A Közel-Keletet egész évben tartsuk szemmel

Egyelőre nem látható, hogy milyen irányba fog mozdulni a közel-keleti konfliktus: tovább súlyosbodik a helyzet, vagy megkezdődik egy lassú rendeződési folyamat a térségben, ezért ez egész évben kockázati tényezőként lesz jelen a piacokon.

A Kína által hivatalosan közölt adatokat már kétségtelenül fenntartással kezelik az elemzők, így a világ második legnagyobb gazdasága az év során bármikor okozhat - leginkább negatív - meglepetéseket.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hova szakadtak a részvényárak a BÉT-en és hol állunk most? »