Új feladatokat kapott a Pénzügyi Stabilitási Tanács

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Alapjában véve befejeződött a globális pénzügyi válsághoz vezető hibás intézkedések feltárása és kijavítása, mostantól az új kockázatok felmérésére és a szabályzók közötti bizalom újraépítésére van szükség - állapította meg Mark Carney, a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) elnöke a G20-csoportnak küldött, pénteken nyilvánosságra hozott levelében.

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport által 2009-ben létrehozott FSB feladata az volt, hogy koordinálja a bankok tőkeállományának növelését kikényszerítő intézkedéseket a válság után.

"A G20-ak intenzíven dolgoztak az utóbbi hat évben azért, hogy kiküszöböljék a globális pénzügyi válsághoz vezető hibákat" - írta Mark Carney, aki az angol jegybank, a Bank of England kormányzója is egyben.

Tartalékra kell gyúrnia a bankoknak

A héten mutatta be a FSB a javasolt reformintézkedések utolsó részletét. Ebben a szervezet azt ajánlja a bankoknak, hogy az adófizetők védelme érdekében kockázatos kintlévőségeik 16-tól 20 százalékáig terjedő összegében képezzenek részvényekből és kötvényekből tartalékot.

Sven Giegold, az Európai Parlament zöldpárti tagja szerint Carney túl optimista, a bankok továbbra is "túl nagyok ahhoz, hogy elbukjanak". Kétségesnek tartja, hogy a szabályozó hatóságok hagynák, hogy több nagy bankot maga alá temessen egy válság.

Mark Carney kiemelte: a származékos pénzügyi termékek, mint a piaci biztosítási csereügyletek (CDS) szigorúbb szabályozását már elkészítette az FSB, azonban a megvalósításuk késlekedve és nem egyenlő ütemben zajlik.

A bónuszok halasztását javasolták

Az FSB a következő időszakban az olyan új és folyamatosan növekvő kockázatokra összpontosít, mint a bankrendszeren kívüli, hitelezéssel foglalkozó intézmények. A szabályzó szervezet a bankárok jutalmazásával kapcsolatban is megfogalmazott alapelveket, többek között ajánlást tett a bónusz egy részének több évre való elhalasztására. 2015-ben a nagy biztosítók javadalmazási struktúráját tervezi áttekinteni az FSB.

A G20-csoport szombaton és vasárnap az ausztráliai Brisbane városban tartja csúcsértekezletét. A legfontosabb témát az adja majd, hogy a csoport célja, miszerint a következő 5 évben 2 százalékponttal növelnék a globális GDP-t, egyre távolabb kerül a realitásoktól. A gyenge növekedési kilátások mellett ráadásul az orosz-ukrán konfliktus árnya is eléri az összejövetelt.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés