Új szintre emelkedett a kereskedelmi háború

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptember közepén szakértői szintű egyeztetésre kerül sor az Egyesült Államok és Kína között kereskedelmi kérdésekben, ahol előkészítik a két ország minisztereinek október eleji tárgyalását.

A hírre drágulni kezdett a kőolaj ára és erősödtek az ázsiai tőzsdemutatók. A két ország között kereskedelmi viszály legújabb fejleménye az volt, hogy az Egyesült Államok szeptember 1-jétől újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámot. Az Egyesült Államok évi 112 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vezette be a pótvámot, lábbeliktől kezdve okosórákon át a síkképernyős televíziókig. Megtorlásul Kína ugyancsak 5 és 10 százalék közötti pótvámot vezetett be az évi 75 milliárd dollár értékű amerikai importárut tartalmazó lista bizonyos tételeire, kezdve a szójababtól, a fagyasztott csemege kukoricán és a sertésmájon át a kerékpárgumikig.

A kereskedelmi háború kirobbanása óta először az amerikai nyersolajra is pótvámot vezetett be Kína, 5 százalékos mértékűt. Az amerikai-kínai vámháború nyitányaként tavaly nyáron mindkét fél évi 50-50 milliárd dollár értékben vetett ki 25 százalékos pótvámot az egymástól importált termékekre. Ezt követte szeptemberben a következő hullám, amelynek keretében Washington évi 200 milliárd, Peking pedig 60 milliárd dollár értékű terméket sújtott pótlólagos vámmal.

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök az idén június végén abban állapodott meg, hogy felújítják a kétoldalú tárgyalásokat az átfogó kereskedelmi egyezményről, és a tárgyalások időtartama alatt tartózkodnak az egyoldalú intézkedésektől. Trump elnök azonban augusztus 1-jén váratlanul bejelentette, hogy elégedetlen az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért elrendelte, hogy szeptember 1-jétől vessenek ki 10 százalékos pótvámot a fennmaradó évi 300 milliárd dollár értékű kínai termékre.

Megtorlásul Kína büntetővámot vetett ki 75 milliárd dollár értékű amerikai árucikk importjára. Emiatt viszont Donald Trump tovább emelte a kínai importra kivetett vámokat: a tavalyi, több nagy hullámban érintett, évi 250 milliárd dollár értékű kínai árucikk esetében 25 százalékról 30 százalékra, a maradék 300 milliárd dollár értékű áru esetében pedig 10-ről 15 százalékra srófolta fel a pótvámok mértékét. Szeptember 1-től mindkét ország a kijelölt termékeknek ugyanakkor csak egy részénél érvényesítette a pótvámot, a fennmaradó termékek esetében december 15-én lépnek hatályba az új vámtarifák.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Fájó, de bekövetkezett, amire számítottunk, visszaesett a kereskedelem »