Új utak nyílnak a felminősítés után

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Bővülő pénzügyi mozgásteret és új tőkeáramlást jelent az, hogy a Fitch Ratings és a Standard&Poor's után a Moody's is visszahelyezte Magyarországot a befektetésre ajánlott pozícióba, a döntés a magyar gazdaságpolitika elismerése is - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Hírlapnak. Szakértők szerint a döntést már korábban is megtehettél volma a hitelminősítők.

Fellélegezhet a gazdaság

A Magyar Hírlap hétfői számában kifejtette: olcsóbbá válik a finanszírozás, javul az ország nemzetközi megítélése, a hitelminősítői verdiktek pozitívan befolyásolják az országról kialakult képet, amely beruházásokat, befektetéseket vonz.

Kovács Árpád szerint a piac, a befektetők már rég beárazták Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába, az objektív számok alapján már három évvel ezelőtt is fel lehetett volna minősíteni az országot.

Elégedettek a szakértők

Jó döntést hozott a Moody's Investors Service, amikor visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, azonban ezt már másfél éve megtehette volna - hangoztatta Csaba László közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A szakértő azt mondta: ez jelzést ad a befektetőknek arról, hogy érdemes Magyarországra jönniük. Kiemelte: a statisztikák nem támasztják alá azt a vélekedést, amely szerint "menekülnek" a befektetők az országból. Úgy fogalmazott, hogy aki már "itt van, itt marad".

Ami lényeges, hogy új befektetők szintén érkezzenek, ezt segítheti elő a hitelminősítő döntése, mert erre nagyon figyeltek - nyilatkozta Csaba László.

Nagyobb növekedés jöhet

Csath Magdolna közgazdász a műsorban azt mondta, hogy a Moody's Investors Service-nek a magyar gazdaság 2-2,5 százalékos növekedési ütemét prognosztizáló becslése konzervatív, mert ennél valószínűleg nagyobb lesz a növekedés a következő években.

Arról is beszélt, hogy olyan tőkét kell bevonzani, amely jól fizető, innovatív munkahelyeket teremt, ugyanis nem összeszerelő üzemekre van szükség. Nagyon fontos a beruházás az oktatásba, a tudásba, mert "ez hozhatja el a gazdagságot" - hangsúlyozta Csath Magdolna.

Beálltak a sorba
Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Rekordszintre emelkedett az amerikai államadósság »