-->

Új veszélyektől tartanak az európai vállalatok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Új veszélyektől féltik üzleti tevékenységüket a Kínában aktív európai vállalatok dacára annak, hogy decemberben áttörést értek el az átfogó beruházási megállapodásról Brüsszel és Peking között már hét éve folyó tárgyalásokon.

Az Európai Unió kínai kereskedelmi kamarája és a jelenkor Kínájának tanulmányozására szakosodott legnagyobb európai agytröszt, a berlini székhelyű Merics kutatóintézet (Mercator Institute for China Studies) kedden nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint sokan tartanak attól, hogy Kína és más nagyhatalmak még jobban eltávolodnak egymástól, ami megtörheti a világkereskedelem zavartalan áramlását.

A szerzők rámutattak, hogy Kína és az Egyesült Államok kapcsolatai valószínűleg feszültek maradnak a január 20-án hivatalba lépő Joe Biden elnöksége alatt is. Jóllehet a várakozások szerint a Biden-kormányzat nem lesz olyan agresszív, mint elődje volt, akkor is valószínűleg stratégiai vetélytársnak tekinti Kínát, vagyis a globalizáció nemigen folytatódik a korábban megszokott módon. Eközben pedig Kína egyre inkább azon dolgozik, hogy gazdaságát függetlenebbé tegye a nyugati országoktól.

Nem egyszerűen arra törekszik, hogy megteremtse az önállóságot az ellátási láncokban, hanem mindinkább egyedül, önerőből kezd új dolgokba az adatok, a digitális technológia és az ipari szabványok területén. A Kínában működő európai vállalatok tisztában vannak Peking függetlenedési, leválási törekvéseivel, és ezt a trendet "bonyolultnak és megterhelőnek" ítélik önmaguk számára, ahogy próbálnak hasznot húzni a kínai gazdaság járvány utáni növekedéséből.

Kína és az Európai Unió decemberben "elviekben" lezárta az átfogó beruházási megállapodásról szóló tárgyalásokat. Az egyezség alapján Kína minden eddiginél nagyobb mértékű piaci hozzáférést kínál az uniós befektetők számára, vállalta egyebek között az egyenlő versenyfeltételek megteremtését, a technológiai transzfereket kikényszerítő szabályok eltörlését. A megállapodás aláírására és ratifikálására csak azután kerülhet sor, ha szövegét a felek véglegesítették, és az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács is jóváhagyta.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassult a kínai feldolgozó- és szolgáltatóipar »