-->

Újabb adat tolja a Fed kamatdöntését?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Továbbra sincs széles körű bérnövekedési nyomás az amerikai gazdaságban - állapította meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett jelentésében.

Megrekedtek a bérek

Az évente nyolc alkalommal kiadott Bézs Könyvben - amely a Fed 12 tagbankjának helyzetértékelését összesíti - azt írták: július-augusztusban továbbra is "mérsékelt" volt a béroldali nyomás, és ez várhatóan a következő néhány hónapban is így marad.

A bérek emelkedése magasabb inflációt eredményez. A Fed korábban többször utalt rá, hogy amíg nincs béroldali inflációs nyomás, addig nem indokolt az irányadó kamat emelése. A jelentés szerint egyelőre csak a magasan képzett munkaerő esetében - azon belül is elsősorban egyes informatikai és mérnöki állásokban - nőttek a bérek a munkaerőhiány miatt.

Marad a bizonytalanság

Az árak csak mérsékelten emelkedtek, és a fogyasztói kiadások nem változtak érdemben a legtöbb Fed-tagbank illetékességi területén - olvasható a jelentésben, amelyet ezúttal a San Franciscó-i tagbank állította össze az augusztus 29-ig begyűjtött adatokból.

Az infláció immár 4 éve elmarad az amerikai jegybank 2 százalékos céljától, és a Fed pénzügypolitikai döntéshozói vonakodnak kamatot emelni, amíg ebben nincs változás. Az amerikai tartalékbankrendszer hét év után tavaly decemberben fölemelte a zéró közeli szintről az alapkamatot, de ezt a lépést azóta nem követte újabb. A jelenlegi piaci konszenzus szerint decemberig biztosan nem emel kamatot a Fed. 

Az intézmény nyíltpiaci bizottsága általában figyelembe veszi a Bézs Könyv megállapításait, amikor meghozza monetáris politikai döntéseit.

Erre reagáltak a tőzsdék

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. Míg a Dow Jones és a S&P 500-as mutatója csökkent, a Nasdaq Composite nőtt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Sokéves csúcson volt a lengyel munkanélküliség »