Újabb feszültségeket gerjeszt az EU a Brexit-tervezettel

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Unió komoly kihívás elé állíthatja Theresa May-t szerdán. Ugyanis akkor teszik közzé a Brexit-szerződés tervezetét, amely figyelmen kívül hagyja Anglia miniszterelnökének legfontosabb követeléseit.

Az unió tervezete részletesen bemutatja majd, hogyan képzelik el Nagy-Britannia egy éven belüli távozását és a kilépést követő éveket - írja a Bloomberg. Egy német tisztviselő közölte, a 27 tag ellenzi az átmeneti időszak meghosszabbítását.

Az átmeneti időszakra vonatkozó tárgyalások - amelyek a vállalatok számára próbálják megkönnyíteni a kilépést - folytatódnak, de az EU 100 oldalas megállapodás-tervezete valószínűleg kizárja May javaslatait az átmeneti időszak működésére vonatkozóan.

A dokumentum valószínűleg az Írország szárazföldi határszakaszait érintő, May szerint kulcsfontosságú kompromisszumot is kihagyja majd.

Egy magas rangú ukrán kormányzati tisztviselő arra figyelmeztetett arra, hogy az EU tervezetének pontosan tükröznie kell mindkét fél álláspontját, és azt javasolta, hogy az EU használja a dokumentumot arra, hogy saját menetrendjét kialakítsa.

Érdekes helyzet

Ez a konfliktus a Brexit-folyamat egyik kritikus pontjává válhat. Pénteki kulcsfontosságú beszédében May várhatóan bemutatja az Egyesült Királyság és az EU jövőbeli kereskedelmi partneri kapcsolatára vonatkozó terveket, abban reménykedve, hogy befolyásolni tudja az EU saját elképzelését még a három hét múlva megrendezendő csúcstalálkozó előtt.

Időközben a miniszterelnök riválisa, Jeremy Corbyn munkaügyi vezető előterjesztette saját Brexit-változatát, amelyet Brüsszel kedvezőbben fogadott May tervénél. Tekintettel bizonytalan helyzetére, félő, hogy a  miniszterelnök átgondolatlan és elhibázott lépésekre szánja rá magát.

A legfontosabb viszont, hogy Anglia és az unió között folyó kilépési tárgyalássorozatnak eredményes kell lennie, a feleknek megállapodásra kell jutniuk az átmeneti időszakkal kapcsolatban, amely pontosan két évvel a kilépési folyamat elindulása után, 2019. március 29-ét követően lép hatályba.

A tárgyalások eddig feszült hangulatban teltek, és nem volt túl nagy egyetértés a felek között a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogait illetően. Anglia valószínűleg most kezd rájönni arra, hogy elveszíti ezt a csatát.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nagyban megy az adásvétel az Unióban »