Újabb javaslat az államcsőd elkerülésére az USA-ban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai kongresszus felsőháza, a demokrata párti többségű szenátus elfogadott egy november 15-ig szóló átmeneti költségvetést. A törvényt a republikánus többségű képviselőháznak is jóvá kellene hagynia helyi idő szerint hétfő éjfélig ahhoz, hogy ne bénuljon le az amerikai szövetségi kormányzat.

Október 1-jén kezdődik a 2014-es pénzügyi év az Egyesült Államokban, ez a költségvetés elfogadásának határideje. A felsőház 54-44 arányban szavazta meg a törvényt, amely teljes egészében tartalmazza a Barack Obama elnök nevéhez fűződő, "Obamacare" néven emlegetett egészségügyi program kiadásait. Ezeket az összegeket a republikánusok törölnék a költségvetésből. A képviselőház egy héttel korábban fogadott el egy másik javaslatot a kormánykiadások finanszírozásának folytatásra október 1-jétől december 15-ig, ám ez elvonta volna a pénzügyi támogatást Obama elnök szövetségi egészségügyi törvényétől az Obamacaretől is.

A labda most a képviselőház térfelén pattog. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, nem valószínű, hogy az alsóház megszavazza a törvényt a jelenlegi formájában, ezért szombaton vagy vasárnap új tervezetet kell szavazásra bocsátani.

"Fogadják el a törvényt, amely meggátolja a kormányzat intézmények bezárását. Szálljanak szembe az anarchistákkal! Tartsák tiszteletben a jogállamot!" - próbálta jobb belátásra bírni a képviselőház republikánus többségét Harry Reid, a szenátusi demokrata párti többség vezetője.

Amennyiben a szenátus nem jut egyezségre a képviselőházzal az USA a csőd szélére kerül. A pénzügyminisztérium számításai szerint októberben az adósságállomány el fogja érni a 16,7 milliárd dolláros “plafont”, vagyis azt a limitet, amelynek megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés