Újabb portugál bankot kell megmenteni

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az EU előzetesen engedélyezte, hogy a portugál állami tulajdonban lévő Caixa Geral de Depositos (CGD) bank 4,6 milliárd eurós tőkeinjekciót kapjon.

Már csak a bizottság kell rábólintson

Az EU bizottság szóvivője szerdán közölte, hogy az elvi megállapodást Margrethe Vestager versenyügyi biztos hagyta jóvá, hogy a feltételek megfeleljenek az unió szigorú versenyjogi szabályainak. Az ügyletet piaci kritériumok alapján bonyolítják le, így az nem minősül tiltott állami segítségnyújtásnak. A megállapodást az EU bizottságának is jóvá kell hagynia.

A portugál állam közvetlenül 2,7 milliárd eurót juttat a banknak. A CGD ezenkívül tőkévé konvertálhatja azt a 900 millió eurót, amelyet a bank a 2012-ben Portugáliának jóváhagyott 78 milliárd eurós nemzetközi mentőprogram keretében kapott. Ezt az összeget a bank máig nem fizette vissza. A CGD vállalta továbbá, hogy 1 milliárd euró tőkét szerez alárendelt kölcsöntőke formájában.

A CGD a múlt évet 171,5 millió euró veszteséggel zárta, és 2016 első felében már 205,2 millió euró veszteséget szenvedett el a nem teljesítő hitelek után képzett céltartalékok miatt. A portugál illetékesek hosszú hónapokig tárgyaltak a bizottsággal, hogy olyan egyezséget dolgozzanak ki, amelynek egy eleme sem minősül tiltott állami támogatásnak és nem növeli a költségvetési deficitet.

A portugál kormány kötelezettséget vállalt, hogy az idén 2,5 százalékra szorítja le a GDP-arányos államháztartási hiányt a tavalyi 4,5 százalékról, és ezzel - Spanyolországgal egyetemben - megúszta a túlzottdeficit-eljárás utáni büntetést.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A modernizáció hiánya miatt lassú az építőipar »