Ukrajna azért háborúzik, hogy felhívja magára a figyelmet

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ukrajnát gyakorlatilag kettős érdektelenség övezi, egyik oldalon az EU részéről, akik megígérték a vízummentességet Kijevnek, ám több ok miatt ezt húzzák halasztják. Másrészről ott van Oroszország, aki szintén keveset törődik az Ukránokkal, a saját belpolitikai helyzete miatt.

Az ukrán válságra vonatkozó nyugati és orosz álláspontokat nem sikerült közelíteni a NATO-Oroszország Tanács áprilisi ülésén, a felek mindazonáltal rendkívül hasznos és őszinte megbeszélést folytattak, állította Jens Stoltenberg NATO főtitkár.

"Komoly nézeteltérések vannak a NATO és Oroszország között, ezen a mai tárgyalás sem változtatott" - hangsúlyozta brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg a legutóbb csaknem két éve, 2014-ben ülésező NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű találkozóját követően.

"Számos szövetséges nem ért egyet azzal, hogy Oroszország polgárháborúként próbálja meg ábrázolni (az ukrán válságot). Oroszország destabilizálja Kelet-Ukrajnát, támogatást nyújt a szakadároknak, lőszert, pénzt, felszerelést, valamint irányítást" - szögezte le a NATO-főtitkár.

Stoltenberg kiemelte, a NATO nem ismeri el a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálását. Hozzátette, rendkívül aggasztónak tartják a kelet-ukrajnai fegyverszüneti megállapodás egyre gyakoribb megsértését. Mint mondta, a NATO tagországai határozottan támogatják Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megőrzését.

Nemrég hat százalékkal emelték meg a minimálbért és a nyugdíjminimumot Ukrajnában, miközben május 1-jétől nagy mértékű rezsiemelés lépett életbe.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az ukrán GDP 11,4 százalékkal csökkent »