UKrajnánban bezzeg csökkent az éves infláció

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az éves infláció januárban 3,2 százalékra mérséklődött Ukrajnában a tavaly decemberi 4,1 százalékhoz képest - hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán állami statisztikai hivatal honlapján.

A fogyasztói áremelkedés januárban 0,2 százalékot tett ki az előző hónaphoz viszonyítva. Az UNIAN ukrán hírügynökség a közzétett adatokból kiemelte, hogy a legnagyobb mértékben, éves szinten 13,5 százalékkal a gyümölcsök és az oktatási szolgáltatások drágultak, 12,6 százalékkal az alkoholtartalmú és a dohányipari termékek, 11,3 százalékkal a vasúti személyszállítás, továbbá 11,1 százalékkal a vezetékes ivóvízellátás. Ezzel szemben a legnagyobb mértékben a gázszolgáltatás fogyasztói ára csökkent 21,1 százalékkal, a tojás ára 15,5 százalékkal, továbbá a zöldségé 9,4, az üzemanyagé 6,1, illetve a ruhaneműké és a cipőké 3,3 százalékkal. A statisztikai hivatal emlékeztetett arra, hogy a mérés nem terjedt ki a Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigetre és a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területeire.

Az UNIAN kiemelte, hogy tavaly az éves infláció 4,1 százalékos volt Ukrajnában, ami az elmúlt hat évben az eddigi legalacsonyabb volt. 2018-ban még 9,8 százalékos volt az infláció - mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az ukrán jegybank januári előrejelzésében 4,8 százalékosra mérsékelte az idei évben várható éves infláció mértékét. A 2020-as évre elfogadott állami költségvetésben a kormány 5,5 százalékos várható inflációval számolt.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

MNB: nem kell tartani a túlzott inflációtól »