Uniós szinten kell megfékezni az áfacsalókat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A nemzetközi áfacsalás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének Magyarország is a fordított adózás bevezetését tartja - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Prágában, a cseh pénzügyi tárca által szervezett szakmai konferencián, amelyről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatott.

Uniós stratégiára van szükség

A tárca közleménye szerint a miniszter Andrej Babią cseh pénzügyminiszterrel közös álláspontot képviselve a közös európai uniós stratégia mielőbbi kidolgozását sürgette. Varga Mihály a közép-európai országok szakértőinek részvételével tartott prágai tanácskozáson úgy fogalmazott: az egyes uniós tagállamok eltérő szabályozását kihasználva iparszerűvé és szervezetté váltak az országhatárokat átlépő visszaélések.

A tárcavezető szerint csakis közös uniós fellépéssel szüntethető meg az egyes nemzeti költségvetéseknek komoly bevételkiesést okozó és a feketegazdaságot erősítő nemzetközi áfacsalás. Az Európai Bizottság tanulmányát idézve elmondta: 2013-ban közel 170 milliárd euró áfabevétel hiányzott a tagállamok költségvetéséből. Magyarországon évente 500-750 milliárd forintra (1,7-2,5 milliárd euróra) becsülhető az áfacsalás okozta bevételkiesés. A miniszter hangsúlyozta: egyre több ország pénzügyi vezetői értenek egyet abban, hogy a fordított adózás uniós szintű bevezetésével visszaszorítható lenne a visszaélések száma.

Terjed a fordított áfa

Emlékeztetett, hogy Magyarország évek óta törekszik arra, hogy minél több áru és szektor esetében alkalmazható legyen a fordított áfafizetés, az Európai Bizottság azonban a kiterjesztésre vonatkozó kérelmeinket eddig rendre elutasította. A tárcavezető szerint nincs magyarázat az unió elutasító álláspontjára, hiszen a magyarországi példák bizonyítják, hogy a leginkább fertőzött szektorokban - így a fémhulladék felvásárlásánál, az építőiparban és a gabonakereskedelemben - évek óta sikeresen működik a fordítottáfa-fizetés. Egyes határszakaszokon a bevezetést követően 70 százalékkal esett vissza a gabonaszállítmányok forgalma, az építőiparban pedig közel 30 százalékkal emelkedett az áfabevétel nagysága - fejtette ki.

A miniszter ismertette, hogy Magyarországon az online pénztárgépek, az ekáer, a fordított adózás a gabona- és a fémkereskedelemben, a készpénzfizetés korlátozása a cégeknél, a gyakoribbá tett áfabevallások az egyes kockázatos adózói körökbe tartozók esetében, valamint az étel- és ital-automaták regisztrációhoz kötött működtetése nagymértékben hozzájárult a feketegazdaság visszaszorításához. Tavaly 8 százalékkal, az idei év első tizenegy hónapjában pedig 5,4 százalékkal több áfabevétel érkezett a költségvetésbe, mint egy évvel korábban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Még erősen mozgatja az áfakulcs a lakáspiacot »