Együtt lépne fel a V4 az EU kettős mércéje ellen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Az Európai Unió egységének megőrzését kulcsfontosságúnak nevezik a visegrádi országcsoport (V4) kormányfői abban a közös nyilatkozatban, amelyet csütörtökön fogadtak el - közölte Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a V4-ek csúcstalálkozója után megtartott sajtókonferencián.

Nagyon konkrét

A "nagyon konkrét javaslatokat tartalmazó" nyilatkozatot a március végi római EU-csúcsértekezleten terjesztik elő - mondta Beata Szydlo.

A visegrádi országok miniszterelnökei egyetértettek abban, hogy "meg kell erősíteni az EU-ban zajló törvényhozói és politikai folyamatok demokratikus és nemzeti szintű felügyeletét". "Nem kevesebb, nem több Európa, hanem egy jobb Európa - ez a V4 követelménye" - jelentette ki.

Minden együttműködési modellnek feltételeznie kell az egységes piac, a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet integritását - ismertette az elfogadott dokumentumot a lengyel kormányfő. "Nem egyezünk bele az EU-n belüli megosztásokba, mivel az egyenes utat jelent a szétváláshoz" - szögezte le.

Közös terv

A kormányfők egyetértettek abban, hogy sok közös tervük van a közös piac, különösen a szolgáltatások és a digitális piac terén - mondta. Megegyeztek, hogy szembe kell szegülni a munkaerőpiacon, különösen a közlekedési alkalmazottakkal szemben érvényesített protekcionizmussal - hangsúlyozta.

Az EU megreformálásában az összes tagállam érdekét kell egyenlő módon kezelni, az euróövezetben bekövetkezendő változások pedig "nem eredményezhetnek tartós töréseket" a közösségen belül - fejtette ki.

A V4-ek megegyeztek abban is, hogy Donald Tusktól, az Európai Tanács elnökétől elvárják: az EU megreformálását célzó javaslatokat a (március végi) római EU-csúcs előtt tárgyalják meg, és "Rómában már csak azért találkozunk, hogy közösen meghirdessük Európa új tervét" - közölte a lengyel kormányfő.

Nemet mondanak a rossz élelmiszerre

Szydlo fontosnak nevezte az élelmiszer-minőség témáját is. Lengyelország támogat minden, a tisztességtelen piaci gyakorlat kiküszöbölésére irányuló lépést - szögezte le. A lengyel élelmiszer minősége továbbra is magas szintű, ezt az Európai Bizottság lengyelországi vizsgálata is bizonyította - hangsúlyozta Szydlo, rámutatva, hogy a lengyel élelmiszereket a többi uniós tagállamban is szívesen veszik.

Varsó mindazonáltal észreveszi az uniós tagállamokban jelentkező minőségi problémákat - folytatta. Bejelentette, hogy a V4-ek ezért létrehoznak egy ezzel foglalkozó munkacsoportot, s a problémát jövő hétfőn a földművelésügyi miniszterek is megtárgyalják.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök rendkívül fontosnak minősítette, hogy a négy visegrádi (V4) ország meg tudott egyezni egy Európa jövőjét érintő közös nyilatkozatban.

Sobotka is folytatná

"Folytatni kell az európai együttműködést. Elvárjuk, hogy az EU-ban olyan változások történjenek, amelyek következtében a szervezet jobban fogja szolgálni az egyes tagállamok, valamint az uniós állampolgárok érdekeit is" - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

Hangsúlyozta, hogy az EU-nak a jövőben is meg kell őriznie az eddigi értékeket, és kiemelten kell kezelnie a közös piacot, a szabad mozgást és "az eddiginél jobban biztosítania kell a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet határainak, különösen a szövetség külső határainak a védelmét".

Élelmiszergondok

Sobotka szerint meg kell oldani az élelmiszerek egységes minőségének kérdését is, mert Csehország számára elfogadhatatlan, hogy a nemzetközi cégek ugyanazokat az élelmiszereket más minőségben forgalmazzák Nyugaton, illetve Keleten.

"Elfogadhatatlan, hogy létezzen első osztályú, és másodosztályú élelmiszerpiac. Ebben nem alkuszunk. Követeljük, hogy az Európai Bizottság fogadjon el olyan komplett törvénymódosító intézkedéscsomagot, amely orvosolná ezt a problémát" - hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Megjegyezte, hogy Csehország már 2011-ben az Európai Parlament elé vitte az ügyet. Az EP 2013-ban határozatot fogadott erről, de azt az Európai Bizottság mindeddig nem teljesítette.

Bohuslav Sobotka rámutatott, hogy a visegrádiaknak fel kell készülniük arra a helyzetre is, hogy ha az Európai Bizottság nem mutatna megfelelő hajlandóságot a probléma megoldására. "Javasoltuk, hogy a V4 állítson fel egy munkacsoportot, amely felkészülne ennek a helyzetnek a kezelésére, s arra, hogy a témát az Európai Tanács elő vigyük" - fejtette ki Sobotka. "Ez rendkívül fontos probléma, és a cseh kormány hosszú távon semmiképpen sem hajlandó megbékélni ezzel a helyzettel" - szögezte le a cseh miniszterelnök Varsóban.

Fico és az élelmiszerek

A kettős élelmiszerminőség gyakorlata egyértelmű csalás, és ha az Európai Unió nem tesz a helyzet megváltoztatásáért, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indítványoz az ügyben - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.

A kettős élelmiszerminőség gyakorlatát Robert Fico elfogadhatatlannak, egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette. Egyúttal felszólította az Európai Parlamentet, hogy vizsgálja meg az ügyet.

Robert Fico hangsúlyozta, hogy a kettős élelmiszerminőség nem műszaki kérdés, hanem veszélyes politikai üzenet és az Európai Unió alapelvét érinti, abban a tekintetben, hogy "vagy mindenki egyenlő, vagy kölcsönösen átverjük egymást".

"Ne mondják nekünk - ezen repülőgép V4-es utasainak - azt, hogy az első osztályon ülünk, amikor a lehető legfapadosabb járaton utazunk" - fogalmazott a szlovák miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez a hozzáállás politikailag teljesen elfogadhatatlan.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek találkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2017. március 2-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Robert Fico elmondta, hogy Pozsony folytatni fogja a kettős élelmiszerminőségről indított vizsgálatát, ugyanakkor felszólítja az Európai Parlamentet, vizsgálják meg a törvényi környezetet, mivel "egyértelmű csalásról" van szó.

A Varsóban most elfogadott közös nyilatkozatra utalva Fico azt mondta: világos felszólítást fogalmaztak meg, és meggyőződése, hogy az Európai Bizottság (EB) reagálni fog. Megjegyezte: bár erről nem tárgyaltak a miniszterelnöki csúcson, de ha az EB részéről "nem tisztességes, hanem technokrata elbánást tapasztalnak", akkor Pozsony "a multinacionális vállalatok sértő gyakorlata" miatt európai polgári kezdeményezéssel él az ügyben.

Példaérték

Robert Fico a sajtótájékoztatón méltatta a visegrádi négyek "példaértékű" együttműködését is. Korábbi kijelentését megismételve hangsúlyozta, hogy a V4-es együttműködésben az utóbbi időben jelentős minőségi javulás állt be, olyannyira, hogy példa lehet az egész EU számára.

Szólt Fico a római szerződés évfordulója alkalmából március végére tervezett uniós csúcsról is. Úgy vélekedett, hogy annak előkészületei siralmas állapotot mutatnak, és félő, hogy az ott elfogadásra kerülő közös állásfoglalás ismét nem Európa víziója lesz, hanem olyan egyéni, tagállami érdekek gyűjteménye, amely "ma senkinek sem segíthet".

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Remek hangulatban indult a reggel Európában »

4IG 619 (-0,16 ) AKKO Invest 460 (-0,86 ) ANY 1225 (-1,21 ) APPENINN 354 (1,00 ) AutoWallis 79 (0,38 ) CIGPANNONIA 176 (-2,22 ) CyBERG 1180 (-1,67 ) DELTA 99 (0,10 ) EHEP 2630 (0,38 ) ENEFI 324 (3,18 ) FORRAS/OE 1120 (3,70 ) FUTURAQUA 67 (-4,16 ) GSPARK 3250 (1,88 ) Gloster 2496 (4,00 ) KULCSSOFT 1520 (-3,49 ) MOL 1865 (-0,05 ) MTELEKOM 385 (0,92 ) NORDTELEKOM 30 (0,67 ) NUTEX 30 (0,50 ) OPUS 251 (-0,59 ) OTP 10810 (-1,01 ) OTT1 198 (-1,00 ) PANNERGY 612 (-1,92 ) RICHTER 6675 (-0,30 ) SET Group 73 (1,40 ) TAKAREK 478 (-2,45 ) WABERERS 874 (-3,96 ) ZWACK 16750 (0,30 )