Vajon mit lép a leváltott katalán elnök?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Carles Puigdemont egyelőre nem döntötte el, hogy politikai menedéket kér-e Belgiumban, ez az elkövetkező napok és hetek fejleményeitől is függ - jelentette ki Paul Bekaert, a leváltott katalán elnök ügyvédje kedden Brüsszelben a helyi sajtó tájékoztatása szerint. Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter a Cadena SER spanyol rádióadó délelőtti műsorában azonban így nyilatkozott: "meglepő lenne, ha a jelenlegi körülmények között Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök menedékjogot kapna Belgiumban".

"Egyetlen opciót sem zárunk ki, tanulmányozzuk a lehetőségeket, bőven van időnk dönteni" - mondta az emberi jogi ügyvéd a VRT flamand közszolgálati televíziónak.

Elismerte ugyanakkor: semmi garancia nincs arra, hogy ügyfelének megadnák a belga hatóságok a menedékjogot. "Benyújthatjuk a kérelmet, de más dolog, hogy jóváhagyják-e" - fogalmazott Bekaert.

Ez csak egy utazás

Az ügyvéd közölte, túl korai lenne spanyol-belga diplomáciai feszültségekről beszélni. "Jelenleg mindössze arról van szó, hogy egy európai állampolgár Brüsszelbe utazott" - mutatott rá.

Mint mondta, Spanyolország számára ez meglehetősen érzékeny kérdés, a spanyol hatóságok azonban egyelőre nem kérték ügyfele kiadatását.

Hozzátette, a spanyol kormányfő által pénteken menesztett katalán elnök nem "elmenekült" Spanyolországból, és nem is áll szándékában "elrejtőzni" Belgiumban.

A La Libre Belgique című belga lap cikke szerint Bekaert végezetül arról is beszámolt, hogy Puigdemont mellett más katalán vezetők képviseletét is elvállalhatja.

A Twitteren keringő hírek szerint Puigdemont sajtóértekezletén az eddigi barcelonai kormány öt minisztere is részt vesz, akik szintén Belgiumban tartózkodnak.

Nem lesz mártír

Egyes szakértők szerint a történtek pont hogy kedvezőek Madrid számára, így ugyanis a spanyol hatóságoknak nem kell letartóztatniuk Puigdemontot, aki ezáltal nem is válhat "politikai mártírrá".

Noha Belgium az egyetlen olyan ország az EU-ban, ahol uniós tagállamok polgárai is menedékjogot kérhetnek, az elemzők többsége rendkívül valószínűtlennek tartja, hogy adott esetben jóváhagynák az exelnök beadványát - írta az EUObserver híroldal.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, hogy Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérelmezné. Charles Michel miniszterelnök viszont leszögezte, hogy a kérdés nincs napirenden, majd hozzátette, ez a megjegyzés csak "olaj a tűzre".

A Politico brüsszeli hírportál arról írt, hogy az ügy felboríthatja a "kényes politikai egyensúlyt" a négypárti belga kormánykoalíció pártjai között, mivel annak legerősebb pártja a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA), amelynek több tagja nyíltan támogatja a katalán függetlenségi mozgalmat, ahogy az önálló Flandria megteremtését is.

Hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen.

Lehet még meglepetés

Meglepő lenne, ha a jelenlegi körülmények között Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök menedékjogot kapna Belgiumban - mondta a spanyol külügyminiszter.

A politikus nyilatkozatában az EU-tagállamok közötti kölcsönös bizalomra hivatkozott, és hangsúlyozta, hogy "nem szeretne spekulálni, de nem lenne egy normális helyzet". Hozzátette: Puigdemont reakcióit "nem könnyű előre látni" ebben az "őrült versenyben", amibe belefogott.

"Ez olyan, mintha én a Nobel-díjat kérném. Kérhetem, de nem adnák nekem" - ironizált Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter a Cadena Cope rádiócsatornának adott interjújában.

A politikus hangsúlyozta: Carles Puigdemont esetében nem teljesülnek a menedékjog kérésének feltételei, így ha ezt kezdeményezné a folyamat "fél óráig tartana", mert nincs semmiféle alapja.

Beszélt arról is, hogy a leváltott katalán elnök oda utazik ahova akar, mert nincsenek érvényben korlátozó intézkedések ellene.

A katalán politikus sajtótájékoztatót hirdetett a brüsszeli sajtóklubba, amely az ANTENA3 spanyol televízió helyi tudósítása szerint már egy órával az esemény előtt zsúfolásig megtelt. Arra számítanak, hogy Puigdemont nyilatkozatában tisztázza a megjelent híreszteléseket.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jelasity Radován lett a Magyar Bankszövetség új elnöke »