Valami megmozdult a lakáspiacon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Biztatóak a lakásépítésekről megjelent statisztikák az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma hozta nyilvánosságra, hogy az első negyedévben 6,6 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel korábban, de 44,0 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, a lakások 54 százaléka saját használatra, míg 45 százalékuk eladásra épült.

Eltérően vélekednek a szakértők

Koji László, szerint az adatok mindenképpen bizakodásra adnak okot, akkor is, ha alacsony az új építésű lakások száma. Várakozásai szerint 2015-ben tovább emelkedik az új építésű lakások száma. A lakások többségét a magánszemélyek tavasztól-őszig építtetik.

Kevés a lakás
Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője elmondta, álláspontjuk szerint kevés a lakásállomány az országban, ennek növeléséhez alapvetően arra lenne szükség, hogy készüljön több évet felölő lakáskoncepció, amelyből egyebek között a kormányzat támogatási szándéka is kiolvasható lenne.

Az ágazat a szakértő szerint elmozdult pozitív irányban a 2013-as mélypontról, amikor 7800 körül volt az új lakások száma és 100 ezer körül a felújításoké. Tavaly az összes építésen belül 35 százalékot tett ki a lakásépítés-felújítás az Európai Unióban, ez Németországban - amely az unió lakásépítési piacának 25 százalékát adja - 51 százalék, Magyarországon pedig 7 százalék.

Kellenek a lakossági megrendelések

Koji László szerint ha a lakosság nem jön vissza megrendelőként a magyar piacra, akkor megtörhet az építőipar lendülete. A kormány megrendelései és a gazdaság élénkülése nem feltétlenül tudja ellensúlyozni azt az űrt, amit a lakossági megrendelések jelentenek.

A szakszövetség alelnöke szerint egyrészt az élénkítésnek jó eszköze volt, hogy az MNB hitelprogramjába bekerült a lakáscélú ingatlanfejlesztés 2,5 százalékon történő finanszírozása. Másrészt a kivitelezők szerint a jelenlegi 6-8 százalékos lakáscélú hitelkamatok mellett a lakosság óvatos és kivár. Véleménye szerint 3 százalék körüli hitelkamat mellett vállal adósságot a lakosság, ezt az év második felére el lehet érni.

Támogatással ösztönöznék a vásárlást

A használt lakások értékesítésének növekedését lehet érezni a piacon, ez elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak ad munkát. Az új lakások építésének növekedését az ÉVOSZ alelnöke szerint a kedvezőbb banki körülmények vagy kormányzati intézkedések mellett is minimum 2-3 év múlva lehet érezni, amikor 18-20 ezer lesz az új lakások száma, ami még messze van a válság előtti szinttől.

Párdi Zsófia szerint a lakhatás, otthonteremtés kérdésben is eltökélt politikai akaratra lenne szükség. Intézkedések ugyan vannak, de nincs koncepció, az egyesület felméri, a pártoknál ki foglalkozik lakáspolitikával, a szakpolitikusokkal közösen megvitatná a kérdést.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Német szigorítások a magyar vállalatok felé »