Válságkezelésre használnák az egyházi vagyont

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A ciprusi keresztény ortodox egyház feje, II. Krizosztomosz a sikeres válságkezelés érdekében a kormány rendelkezésére bocsátotta az egyház vagyonát.

A Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel folytatott szerda reggeli megbeszélés után az érsek úgy fogalmazott: "az egyház teljes vagyona az ország rendelkezésére áll, hogy megakadályozhassák a gazdaság összeomlását". Az érsek kifejtette: felajánlotta, hogy jelzálogosítsák el az egyház jelentős ingatlanvagyonát, és a befolyó forrásokból vegyenek államkötvényt.

Elemzők szerint a ciprusi ortodox egyház az ország legnagyobb ingatlanvagyonával rendelkezik és számos vállalkozásban, így a Hellenic Bankban is részesedéssel bír. Az egyház vagyonának értékét szakértők több tízmillió euróra becsülik.

Ciprusban azt követően alakult ki gazdasági bizonytalanság, hogy a nicosiai törvényhozás kedd este elutasította az euróövezeti által felkínált, 10 milliárd eurós mentőhitelt. A parlament a csomag feltételét képező, a bankbetétek megadóztatására vonatkozó törvényjavaslatot utasította el. "A parlament elutasítása erős üzenet, hogy nem lehet a kisemberekkel játszadozni" - mondta az érsek.

A ciprusi kormány eközben egy B-terv kidolgozásán munkálkodik. Ennek része, hogy a ciprusi pénzügyminiszter Moszkvában az orosz kormánnyal tárgyal esetleges további finanszírozás folyósításáról. Oroszország 2011-ben már 2,5 milliárd eurót adott kölcsön Ciprusnak.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés