Válságok rázzák meg a világot - ki a következő?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Görögország, Venezuela, Puerto Rico, Törökország, Kína, Nagy-Britannia. Ezek az országok azok, ahol csupán az elmúlt két évben történt valami olyan, ami megrázta a világot. Mi jön ezután?

A görög csőd

A görög válsággal kezdődött minden. Már 2015 januárjában elkezdtek az elemzők riogatni azzal, hogy a görögök akár az Európai Uniót (EU) is kénytelen lehetnek elhagyni. Ugyanis a görögök gyakorlatilag csődöt mondtak minden szempontból.

Aztán jöttek a tárgyalások, a huzavona, naponta több fontos hír is jött, éppen hol tartanak a tárgyalások. Megfogalmazódott a Grexit kifejezés (aminek mintájára később a Brexitet is megalkották), vagyis Görögország távozása az EU-ból.

Lehet, hogy mindennek az volt az oka, hogy úgy csatlakoztak az Unióhoz, és úgy vezették be náluk a közös pénzt, hogy még nem voltak felkészülve rá? A honatyák természetesen mossák kezeiket, de borsos áron szívesen nyújtanak hitelt.

Venezuela pengeélen táncol

700 százalékos infláció, élelmiszerhiány, tüntetések, áramhiány. Ez csak pár kiragadott momentum a venezuelai válságból. Mivel a bolivar olyannyira leértékelődött, hogy szinte nincs is értéke, így marad a feketepiac az ott lakóknak. Ezt csak a gazdagabb réteg engedheti meg magának, a többiek külföldre járnak vásárolni, olykor több száz kilométert utazva.

A nagy gyárak sorban tesznek lakatot üzemeikre, például a Coca-Cola is kénytelen volt abbahagyni a cukros kóla gyártását a cukorhiány miatt. Mivel az ország gazdasága nagyban függ az olajtól, és a döntéshozók erre alapoztak mindent, ilyen olajárak mellett nem csoda, hogy válságba jutottak.

Kiket érint igazán az olajválság?
Főként az OPEC tagjait, úgy mint Algériát, Angolát, Indonéziát, Iránt, Irakot, Kuvaitot, Líbiát, Nigériát, Katart, Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket, Venezuelát és Ecuadort. Emellett Oroszország, az USA, Norvégia, Nagy-Britannia, Brazília és Kazahsztán is megsínyli az alacsony olajárakat. Szaúd-Arábia a kollektív kitermelési plafon visszaállítását javasolta a legtóbbi OPEC ülésen, Irán viszont az országonként lebontott kvóták meghatározását szerette volna elérni.

Mentőövet dobtak Puerto Ricónak

Gyakorlatilag Puerto Rico is csődbe ment, csak az USA kisegítette őket. Az Egyesült Államok szenátusa elfogadta azt a törvényt, amely nélkül Puerto Ricón leállt volna az élet: megszűntek volna az alapvető szolgáltatások, a tömegközlekedés, a közbiztonság, bezártak volna a kórházak, a közalkalmazottak nem kaptak volna fizetést.

Puerto Ricónak, az amerikai városoktól eltérően, nincs lehetősége az amerikai csődtörvény védelmét kérni, ez növeli a szigetország pénzügyi helyzete és jövője körüli bizonytalanságot.

Kína halványuló fénye

A kínai sárkány is elhasalt. Az egyik leggyorsabb ütemben növő gazdaság egyszerűen megtorpant. Aztán elkezdett a világ emiatt pánikolni. Ez legjobban a piacokon látszott meg, ugyanis volt olyan nap, hogy csak 30 percig volt nyitva a kínai tőzsde, mivel 7 százalékot zuhant. Gyorsan bezárták, mielőtt nagyobb baj lett volna. A befektetők inkább eladták papírjaikat, mintsem végig nézzék, ahogy elvesztik értékét.

Azóta már megnyugodtak a kedélyek, Kína is összekapta magát, de még mindenki óvatos, hiszen senkinek sem hiányzik egy újabb pánikroham.

A Brexit réme

Cameron nagy bakot lőtt, pedig csak segíteni akart. Ugyanis politikai okokból ő kezdeményezte a brit népszavazást, aminek ugyebár Brexit is lehet a vége, és ezzel dőlt saját dugájába. Elég faramuci volt a helyzet. Az EU vezetőit képletesen ezzel fenyegetve jobb feltételeket harcolt ki Nagy-Britanniának, de mivel a szavát tartania kellett, a brit referendumot megtartották.

Az már más kérdés, hogy a britek nem éltek a Cameron által megteremtett lehetőséggel, és a Brexitre szavaztak. És az már csak hab volt a tortán, hogy a szavazás után kezdtek el rákeresni az interneten, mit is jelent igazából az Unióból való kilépés. Bár azért azt meg kell jegyezni, hogy a távozásra 1 millióval többen szavaztak, ez azért jelent valamit.

Mi volt ez? Á, csak egy puccs

A török puccskísérlet nem az első volt, és lehet, hogy nem is az utolsó. Az ország fontos szerepet játszik a menekültválságban, hiszen rajta múlik, mennyi migráns érkezik Európába. Ennek cserébe a lehető leghamarabb csatlakozni szeretne az Unióhoz. Vagy legalább a vízumentességet kívánja elérni.

Aztán hirtelen megpróbálják megdönteni a hatalmat. Igaz a puccsot egy nap alatt rövidre zárták, de a tisztogatás még mindig folyik. Tízezreket tartóztattak le és távolítottak el pozícióikból. Lassan kezd diktatúraszerűvé válni a dolog. Az EU-nak meg persze mindez nem tetszik, így egyre csak távolodik egymástól a két fél. Nemrég a törökök ismét elkezdtek Oroszországhoz dörgölőzni, így már két vasat tartanak a tűzben, biztos, amit biztos alapon.

Hogyan tovább?

Persze összegezve a dolgokat elgondolkodhatunk, hogy vajon mi lesz a következő? Az EU felaprózódása elkerülhetetlen? A Brexit után a katalánok lehetnek a következők, ott is már évek óta lóg a levegőben a függetlenedés. A skótok sorsa sem tisztázott még, tehát a Brit-szigetek is egyre megosztottabbak. És akkor olyan válságról, mint az ukrán, még szó sem esett.

A migránsválság mellett pedig végképp nem mehetünk el szó nélkül, hiszen ez az egyik legfontosabb kérdés, ami ma megosztja az EU-t.

Sőt, a világ legnagyobb hedge fundja épp egy újabb kínai összeomlással riogat. A vagyonkezelő szerint a hatalmas kínai hitelállomány jelentősen sebezhetővé tette az ázsiai ország pénzügyi rendszerét, a gazdaság pedig gyengélkedik. Öröm az ürömben, hogy állítólag Kína túlél még egy válságot. A kérdés már csak az, hogy ki nem?

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európaszerte tovább nőtt a munkanélküliség »

4IG 620 (-2,05 ) AKKO Invest 464 (0,22 ) ALTEO 750 (0,54 ) ANY 1240 (-2,36 ) APPENINN 350 (-3,85 ) AutoWallis 78 (-2,25 ) CIGPANNONIA 180 (-1,10 ) DELTA 98 (3,58 ) Duna House A 3000 (-1,32 ) EHEP 2620 (6,07 ) ENEFI 314 (-5,71 ) FUTURAQUA 70 (3,26 ) GSPARK 3190 (-2,74 ) Gloster 2400 (-11,11 ) KULCSSOFT 1575 (4,30 ) MASTERPLAST 606 (2,02 ) MOL 1866 (2,41 ) MTELEKOM 381 (-0,52 ) NORDTELEKOM 30 (-0,33 ) NUTEX 30 (-2,27 ) OPUS 253 (-1,75 ) ORMESTER 12100 (-0,41 ) OTP 10920 (-0,18 ) OTT1 200 (2,67 ) PANNERGY 624 (0,97 ) RABA 870 (2,35 ) RICHTER 6695 (0,60 ) SET Group 72 (2,14 ) TAKAREK 490 (1,87 ) WABERERS 910 (1,56 ) ZWACK 16700 (-0,30 )