-->

Változott az államkötvények hozama

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A meghirdetett mennyiségnél 17 milliárd forinttal nagyobb összegben, 62 milliárd forintért értékesített 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK 25 milliárd forintért vitt piacra 5 éves és 20 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt. Az 5 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 53,88 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 32 milliárd forintos összegben adott el kötvényeket az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 2 bázisponttal magasabb, 1,20 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,17 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók által ajánlott 62,92 milliárd forintból, ugyancsak megemelt értékesítéssel, 30 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 2,06 százalék volt, 1 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 2,04 százalék volt. Csütörtökön az ÁKK új, 20 éves lejáratú államkötvényeket is aukcióra bocsátott. A 2041/A elnevezésű papírokból 15 milliárd forintért vitt piacra az értékesítő. Az elsődleges forgalmazók 31,79 milliárd forint ajánlatából a meghirdetett mennyiségnél 2 milliárd forinttal többet, 17 milliárd forintot fogadott el az ÁKK.

Az aukción kialakult átlaghozam 3,01 százalék volt. A referenciahozam a 20 éves kötvényekre a második aukciójukat követően fog kialakulni.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A jegybankokra irányul a figyelem Európában »