Van, aki a szénre tesz, például Vietnam

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

A gazdasági növekedés energiaigényének fedezése szükségessé teszi a szén- és olajtüzelésű erőművek termelésének növelését Vietnamban, amihez az idén a vízierőművek alacsony vízállás miatt csökkenő áramtermelése is hozzájárul - közölte a vietnami kormány pénteken.

Az egyik leggyorsabb ütemben növekvő gazdasággal büszkélkedő délkelet-ázsiai ország egyre nagyobb arányban támaszkodik fosszilis energiaforrásokra áramszükségletének fedezéséhez. A pénteki kormányközlemény szerint az idén "kedvezőtlen időjárási feltételek miatt" 2,67 milliárd kilowattórával marad majd el a vízierőművek áramtermelése a tervezettől. A széntüzelésű erőművek áramtermelését ezért 1,9 milliárd kilowattórával, az olajtüzelésű erőművek áramtermelését pedig 1,23 milliárd kilowattórával emelik meg az eredetileg tervezetthez képest. A ipari és kereskedelmi minisztérium tavaly júliusban publikált prognózisa alapján Vietnam komoly áramellátási deficit elé kell hogy nézzen 2021-től, mivel az áramtermelési kapacitásbővítő beruházások elmaradnak a felhasználási igény növekedési ütemétől.

A prognózis szerint 2021-ben 6,6 milliárd kilowattóra lesz a keresleti többlet, ami 2023-ra 15 milliárd kilowattórára bővül. Vietnam elsősorban Ausztráliából és Indonéziából származó szénimportja tavaly közel megduplázódott, 43,85 millió tonnára emelkedett 3,79 milliárd dollár értékben.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az Európai Parlament megállapodott Vietnammal »