Van, akinek könnyítenek az ekáer szabályokon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az engedélyezett gazdálkodók a csütörtöktől hatályos jogszabálymódosítással egyszerűbb bejelentést tehetnek az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye.

Megéri megszerezni a minősítést

Az egész unió területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodóknak a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadniuk az ekáer-szám igénylésekor. Az úgynevezett engedélyezett gazdálkodó a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a vámhatóságtól, így többek között kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzésen kell átesnie.

Ezek a már meglévő kedvezmények egészülnek most ki a kormány adópolitikájával összhangban az ekáer-könnyítéssel. A szabályok kijátszásával az érintettek sokat kockáztatnak, hiszen az adójogszabályok súlyos megsértése esetén nemcsak a hagyományos szankciókkal - adóbírsággal, késedelmi pótlékkal - számolhatnak, hanem elveszthetik kedvezményes minősítésüket is.

Korábban drasztikusan szigorítottak a rendszeren
Változtak az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) szabályai augusztusban, így már ekáer szám kell akkor is, ha az áruval megrakott gépjármű össztömege - beleértve a gépjárművezető súlyát is - meghaladja a 3,5 tonnát. A szabályozás rengeteg plusz munkát követel meg a fuvarozóktól. Egy szoftverfejlesztő cég gyorsan reagált a változásokra és megvalósította egyedi, eszköz független alkalmazását. Az ekaer-feladas.hu névre keresztelt internetes applikáció nemcsak szállítmányok gyors, akár tömeges rögzítésére alkalmas, hanem annak bizonylatolását is lehetővé teszi.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az Aramco bejelentésére megcsappant az olajár »