-->

Van még erő a magyar gazdaságban

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A belföldi kereslet erősödésének és a fogyasztás bővülésének köszönhetően a korábbi előrejelzéshez képest még dinamikusabb gazdasági növekedést várunk 2018-ra - mondta Balatoni András a legfrissebb inflációs jelentés ismertetésekor. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője hozzátette, ezek mellett a privát beruházások dinamikus növekedése, a bérek emelkedése, valamint a nemzetközi konjunktúra erősödése is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi 3,9 százalékos várakozást 4,2 százalékra módosítsák. Az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is 2019 közepére várják.

Mint kiderült, a 2019-es előrejelzést is módosították: a korábbi 3,2 százalék helyett 3,3 százalékos gazdasági növekedést várnak jövőre, a 2020-ra prognosztizált 2,7 százalékos teljesítményt azonban nem változtatták meg. A beruházási ciklus kifutása miatt ugyanis továbbra is a növekedés lassulására számítanak.

Dinamikus béremelkedés

2018 januárjában a tavalyi évhez hasonlóan alakult a versenyszféra bérdinamikája, annak ellenére is, hogy idén a minimálbér- és a garantált bérminimum kisebb mértékben emelkedett, mint tavaly - tájékoztatott az MNB elemzője. 

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Balatoni András szerint ennek több oka lehet, például a bértorlódás vagy a vállalatok magatartásának megváltozása. Hozzátette, az alapfolyamatok alakulásában a márciusi béradatok “perdöntőként” hathatnak.

Az átlagos munkaerőköltség azonban kevésbé emelkedik, mint a bruttó átlagkereset. A vállalatokat terhelő szociális hozzájárulási adó idén további 2,5 százalékponttal csökken, így a költségoldalról jelentkező inflációs hatás mérsékelt maradhat - olvasható a jelentésben.

Átalakulóban a fogyasztási szokások

A lakossági fogyasztás várható bővülése továbbra is meghatározó szeletét teszi ki a gazdasági növekedésnek. A háztartások kiadásának növekedését pedig a magas szinten lévő fogyasztói bizalom mellett a kedvező jövedelmi folyamatok, vagyis az egyre emelkedő nettó átlagkeresetek biztosítják.

Ennél a témakörnél az az egyik legfontosabb kérdés, hogy mire költik a jövedelmüket a fogyasztók - vetette fel Balatoni András.

Ismertette, az elmúlt időszakban dinamikus emelkedést figyeltek meg a tartósabb (tartós és féltartós) termékek fogyasztásában, ezen a téren azonban még bőven akad növekedési potenciál, hiszen Magyarország még mindig jelentős lemaradásban van a régiós átlaghoz képest. 

A lakásépítések felfutása

Az elemző kiemelte, 2019 végéig még érdemben emelkedhet a háztartások ingatlanberuházásainak száma, a kedvezményes lakásáfakulcs várható kifutása azonban a ciklus megtorpanását okozhatja 2019 közepétől. Sok múlik tehát az időzítésen - tette hozzá.

Az MNB a nemzetgazdasági beruházásokkal kapcsolatban is jelentős bővülésre számít 2019-ig. Az előrejelzés szerint “stabilan 20 százalék felett alakulhat” a beruházási ráta (2018: 23,8 százalék, 2019: 24,6 százalék), 2020-tól azonban az aktivitás mérséklődése várható (23,5 százalék).

A külső kereslet élénkülése

A kedvező nemzetközi konjunktúra nyomán a külső kereslet is látványos bővülésnek indul az előrejelzések szerint. Ezt a külkereskedelmi partnerek növekedésével és a nagy nemzetközi intézmények egyre pozitívabb növekedési várakozásaival indokolta az MNB. 

Az Egyesült Államok protekcionista intézkedései ugyanakkor lefelé mutató kockázatokat hordoznak - figyelmeztetett az elemző.

Virág Barnabás, monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgató kérdésre elmondta, számolni kell a büntetővámok miatt esetlegesen kialakuló kereskedelmi háború globális hatásával is. Rövid távon magasabb inflációs rátát és alacsonyabb gazdasági növekedést, hosszabb távon azonban már kínálatnövekedést és árleszállítást eredményezhet a Donald Trump által elindított “vámháború”.

Az MNB előrejelzése szerint az ipari exportot megtámogatja majd a nagyberuházások lezáródása is, hiszen ezt követően beindulhat a termelés, amely az exportpiac bővülését és az exportpiaci részesedés növekedését eredményezheti.

A hazai növekedésben továbbá a belföldi kereslet erősödése is jelentősen szerepet játszik. Termelési oldalról elsősorban a piaci szolgáltatások járulnak hozzá a bővüléshez. Rövid távon viszont a nettó export negatívan járul hozzá a növekedéshez - olvasható a jelentésben.

Pontosak voltak a 2017-es inflációs előrejelzések

Balatoni András azt is kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban beérkező inflációs adatok megfeleltek az MNB várakozásainak. Az aktuális előrejelzés alapján pedig továbbra is 2019 közepére várják az inflációs cél fenntartható elérését. 

Mint mondta, a szolgáltatások esetében szinte változatlan maradt az árdinamika, a termékkör árazását a januári áfacsökkentés befolyásolta. 

A vezető elemző elmondása szerint az inflációt a gazdaság ciklikus pozíciójának inflációs hatása, a globalizáció és a demográfia (a korösszetétel és a megváltozó fogyasztási szerkezet) mellett a digitalizáció is érdemben befolyásolja. Az automatizáció ugyanis fegyelmezheti a vállalatok árazási magatartását, ennek köszönhetően pedig többek között a technológiai eszközök ára jelentősen csökkenhet.

Az előrejelzés kitér arra is, hogy a GDP 2,2-2,4 százaléka lehet az államháztartás hiánya 2018-ban. A hiány 2017-hez viszonyított átmeneti emelkedését követően a dinamikusan emelkedő adóbevételek és a csökkenő kamatkiadások szoríthatják vissza.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jelentősen romlott a német üzleti hangulat októberben »