-->

Van még erő az építőiparban

| forrás:
TF-információ/mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Továbbra is dinamikusan bővül az építőipar. A legfrissebb adatok szerint februárban az ágazat 26 százalékos éves szintű növekedést ért el. Ez ugyan lassulást mutat a januári több mint 43 százalékos bővüléshez képest, de még mindig látványos emelkedést jelent - írja kommentárjában az ingatlan.com.

2018 februárjában az építőipari termelés volumene 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárban az építőipar termelése 5,0 százalékkal csökkent az előző havihoz mérten - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrisebb, pénteken publikált adataiból.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Mindkét csoportban nőtt a termelési volumen

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt 2018 februárjában: az épületeké 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Előbbiek növekedése ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének az eredménye, utóbbiak esetében a termelés gyorsforgalmi utak építése, illetve vasútfelújítási munkák és közműépítések következtében bővült.

Forrás: KSH
Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 24,9, az egyéb építményeké 44,9, a speciális szaképítésé 21,4 százalékkal nőtt.

Szerződésállomány

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 45,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 51,4 százalékkal emelkedett. Februárban elsősorban közútfejlesztési munkákra kötöttek nagy értékű új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,3, az egyéb építményeké 145,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

2018 január–februárban az építőipari termelés 33,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Lendületesen kezdte az évet az építőipar

Az építőiparon belül a lakásépítéseket magában foglaló alágazat, az épületépítések februárban 19,8 százalékkal növekedtek. A másik nagy alágazatban, az egyéb építményeknél 40,1 százalékos volt az emelkedés februárban.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: az év első két hónapjában elért 33,5 százalékos növekedés alapján az idén legalább 15-20 százalékos növekedésre lehet számítani az épület- és lakásépítések dinamikájától függően.

A szakember utalt arra is, hogy tavalyi eredményekhez nagyban hozzájárultak uniós és állami fejlesztések, idén viszont erősödhetnek a magánszektorban megvalósuló építőipari, ezen belül is a lakásépítési beruházások.

A szerződésállomány alakulása is alátámasztja a jelentős idei növekedésre vonatkozó kilátásokat, február végén ugyanis épületépítéseknél 4,3 százalékkal volt magasabb az állomány, az egyéb építményeknél pedig 145,4 százalékot tett ki a bővülés.  

Az áfakérdés 

Balogh László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre égetőbbé válik a lakásépítéseket érzékenyen érintő áfakérdés.

A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csak a 2019 végig elkészült lakásokra vonatkozik a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Márpedig több lakásfejlesztő a kapacitáshiány miatt kénytelen volt már most átütemezni a kivitelezést és több átadás 2020 utánra csúszhat, ami - ha érvényben maradnak a mostani szabályok - a vevők számára több mint 20 százalékos áremelkedést jelenthet.

A lakásépítési kedvet is befolyásolja az áfa körüli bizonytalanság, erre utal, hogy februárban az épületépítésekre vonatkozó új szerződések 46 százalékkal esett vissza éves szinten - olvasható a kommentárban.

Bizakodásra adnak okot az adatok

Az idén februárban az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,3, az egyéb építményeké 145,4 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, a szerződésállomány ilyen mértékű növekedése pedig bíztató az építőipar további bővülését tekintve - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

Arra a kérdésre, hogy a kormány hogyan kívánja az építőipar hatékonyságát növelni, a helyettes államtitkár kifejtette: a szektor érdekében fontos a kereslet ösztönzése és a kínálati oldal támogatása is.

Előbbinél példaként említette a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), az áfa-kedvezményt és a kedvezményes hiteleket. Pomázi Gyula szerint a kínálati oldalt az építőipar technológiai korszerűsítésére kiírt pályázat segíti, amely azt szolgálja, hogy az építőipari cégek új gépekkel, új eszközökkel, hatékonyabban, jobb minőségben tudjanak lakásokat építeni.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szakadék szélén kapaszkodik a vendéglátás, brutális a csökkenés »