Várakozáson felül happy-k a német üzletemberek

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hat hónapja először és a várakozásokat meghaladó mértékben javult az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe márciusban, ami azt jelezheti, hogy Európa legnagyobb gazdasága erőre kap a következő hónapokban, miután a tavalyi év második felében majdnem technikai recesszióba került.

A müncheni székhelyű intézet hétfőn közölte, hogy márciusban 99,6 pontra kúszott fel az üzleti hangulatindex értéke, míg elemzők 98,5 pontot vártak. A februárra megadott értéket a felülvizsgálat során 0,2 ponttal 98,7 pontra húzta fel az ifo. Utoljára tavaly augusztusban emelkedett a mutató értéke, a júliusi 101,7 pontról 103,8 pontra, azóta minden hónapban csökkenést mértek. A hangulatindex elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató a februári 103,6 pontról 103,8 pontra, a hat hónapra előretekintő várakozások mutatója pedig 93,8 pontról 95,6 pontra nőtt.

Elemzők rosszabb értékekre, 102,9 pontra, illetve 94,0 pontra számítottak. A vártnál jobb számok közzététele után kissé erősödött az euró a dollárhoz képest, a keresztárfolyam a korábbi 1,1300 körüli szintről 1,1321-re emelkedett. Az adatokat kommentálva Clemens Fuest, az ifo vezetője rámutatott, hogy a német gazdaság rugalmasságot mutat. "Az ifo-felmérés eredményei nagy meglepetést jelentenek, különösen a múlt heti beszerzésimenedzser-indexek (BMI) után" - vélte Andreas Rees, az UniCredit bank közgazdásza. A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteken közzétett előzetes adatai arról tanúskodtak, hogy a német gazdaság teljesítménye márciusban hat éve a leggyengébb szintre esett. A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 44,7 pontra, 2012 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre, míg a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 51,5 pontra, 2013 júniusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

A német gazdaságból egy sor gyenge adat és előrejelzés érkezett az utóbbi hónapokban, a teljesítményt olyan egyszeri tényezők rontották, mint például az új autók üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeinek megállapítására szolgáló új, szigorúbb nemzetközi szabvány (WLTP) bevezetésével kapcsolatos gondok. Kedvezőtlenül hatottak a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (Brexit) kapcsolatos aggodalmak és a globális kereskedelmi viták is. Mindazonáltal a német gazdaság helyzete továbbra is általában véve stabilnak tekinthető. Németország bruttó hazai terméke (GDP) 1,4 százalékkal nőtt 2018-ban, ami az utóbbi öt év legszerényebb üteme volt.

A kormány januárban 1,8 százalékról 1 százalékra rontotta az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését, sőt, a Handelsblatt című üzleti lap értesülése szerint már csak 0,8 százalékos GDP-növekedéssel számol, egyelőre nem hivatalosan. Az ifo másfél hete rontotta idei növekedési előrejelzését 1,1 százalékról 0,6 százalékra.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kétezerrel kevesebb embert foglalkoztatnak »