Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe az Egységes Európai Adatvédelmi Rendelet (GDPR), ám most úgy tűnik, hogy itthon egyetlen szervezet sem lesz 100 százalékosan felkészülve, s nem tud majd a jogszabály minden pontjának megfelelni. Ön szerint védtelenek lesznek az adataink? Szavazzon!

Védtelenek Szakértők már most figyelmeztetnek, hogy itthon a cégek, szervezetek képviselőnek 30 százaléka még csak nem is hallott az új szabályozásról, de a tájékozottabb 70 százalék sincs felkészülve. Sőt, sokan egyenesen úgy vélik: ez kizárólag az informatikusok dolga, hiszen ők állnak közvetlen munkakapcsolatban az adattárolókkal. Miközben ez nem kifejezetten az informatikusok dolga, s még csak nem is a jogászoké, mert az adatok és információk védelme az egész szervezet ügye, s május végétől majd már a kötelessége is lenne. Ám úgy tűnik, erre egyelőre esély sincs, hiszen a szabályozás életbelépéséig hátralévő idő jó szerével semmire sem elég. Más szóval, tényleg védtelenek lesznek az adataink.

Ugyan már Megint egy uniós szabályozás, ami mögött szakmai lobbik állnak. Miután a bevezetés kötelező, ezért a cégek és szervezetek majd szépen eldelegálnak egy-egy munkatársat a drága tanfolyamokra, s utána mindenki úgy tesz, mintha ettől nagyobb biztonságban lennének az adataink. Láthatóan a hazai szakértői csoportok is feléledtek, hiszen másfél hónappal a bevezetés előtt gyorsan el lehet adni a piacon egy csomó gyorstalpalót, amire egyébként nem lenne valós kereslet. De egy-egy felkészült munkatárs éppúgy nem oldja meg az adatvédelmet, ahogy egy fecske sem csinál nyarat. Más szóval, egy olyan hosszú folyamat kezdetén állunk, melynek nem látjuk a végét. Ráadásul, önmagában a GDPR-től senki sem lesz védettebb, legfeljebb a munkahelyi bürokrácia burjánzik majd még jobban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A hivatal szerint is vírusos lett a foglalkoztatási adat »