Vége az adóparadicsomok jóvilágának

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Feketelistára kerülnek az együttműködést elutasító adóparadicsomok: a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői megbízták a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy jövő év júliusára állítsa össze az adózási átláthatóság nemzetközi normáihoz túl lassan alkalmazkodó országok listáját.

A lista

A kínai Hangcsouban tartott kétnapos csúcstalálkozó után hétfőn kiadott zárónyilatkozat szerint a G20-csoport arra kéri a párizsi székhelyű nemzetközi szervezetet, hogy a pénzügyminiszterek és jegybankárok 2017. júniusi ülésére készítsen beszámolót az adóelkerülés elleni küzdelemben elért eredményekről.

Az állam- és kormányfők egy hónappal később esedékes tanácskozására pedig készítse el az azon országokat tartalmazó feketelistát, amelyek nem értek el kielégítő szintet az adózás átláthatóságát megteremtő nemzetközi normáknak a gyakorlatba történő átültetésében.

Nem mindenki értett egyet

Az adóelkerülés és a korrupció elleni küzdelem jegyében az Európai Unió öt legnagyobb országa már áprilisban javasolta, hogy állítsák össze az adóparadicsomokat tartalmazó listát, büntessék meg az együttműködést elutasító országokat, valamint az információk automatikus cseréjének révén fedjék fel a fedőcégek valós tulajdonosainak személyazonosságát.

Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország javaslatával azonban a G20-csoport tagjai közül akkor még nem mindenki értett egyet.

Megszoksz vagy megszöksz

A döntést üdvözölve Pascal Saint-Amans, az OECD adópolitikai központjának igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az adóparadicsomok elleni küzdelem minden eddiginél fontosabbá vált a G20-csoport számára. A G20-ak "nagyon erős" üzenete azt jelenti, hogy az együttműködést megtagadó országoknak 2017 júliusáig alkalmazkodniuk kell az OECD által meghatározott kritériumokhoz.

"Az érintett országok gazdaságára pusztító erejű hatása lesz, ha a feketelistára kerülnek" - hangoztatta Pascal Saint-Amans, hozzátéve, hogy azonnali és súlyos hatással járó szankciókkal apasztják el az adóparadicsomokba irányuló pénzfolyamokat.

A G20-csoport állam-, illetve kormányfői tavaly fogadták el az adóelkerülés elleni OECD-akciótervet, amelyben egy egységes konszenzusos nemzetközi adózási szabályzat létrehozását tűzték ki célul. Egyúttal megbízták az OECD-t, hogy kövesse nyomon az adóparadicsomok, valamint a jövedelmek, a tőke és a pénzügyi mozgások elleplezését szolgáló mechanizmusok elleni küzdelmet szolgáló akcióterv megvalósítását, és e célból hozza létre a megfelelő struktúrákat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

G20: rekord, amire nem büszkék a világ nagykutyái »