Vége felé közeledik a panel-boom

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Már látszik a vége a hatalmas panelár-bummnak - a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiaca. Egyelőre a túlárazottság jellemző a XIV. és a XVI. kerület ingatlanpiacára, azonban a szakértő szerint már érezni lehet a panelárak megtorpanásának előszelét, mely akár ereszkedésbe is válthat.

Az idei év félideje felé közeledve stagnáló kereslettel találkozhatunk a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán. Növekedésről már szó sincs, és úgy látszik, hogy kezd kialakulni az egyensúlyi helyzet az ingatlanpiacon  - jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Ennek hatására az eddig rendkívül felkapottnak számító panellakásoknál a négyzetméterárak megtorpantak, és most már inkább lefelé mutat az irány.

Csökken a kereslet, bővül a kínálat

“Egyre inkább érzékeljük azt, hogy egy-egy túlárazott panel teljesen beragad a piacon, szinte már hívásunk sincs rá” - fogalmazott az ingatlanközvetítő, aki hozzátette, hogy az elmúlt egy hónapban érezhetően csökkent az érdeklődők száma a két kerület ingatlanpiacán az azt megelőző hónapokhoz képest. Ezzel párhuzamosan - kismértékben ugyan, de - bővülni kezdett a kínálat. Ennek oka egyszerű: a vevői keresletcsökkenés az eladói oldal növekedésével jár - tette hozzá Sebestyén Tamás.

Ennek ellenére továbbra is jellemző, hogy sokan egészen abszurd ár-elképzeléssel próbálnak piacra lépni lakásuk meghirdetésekor. Abból indulnak ki, hogy láttak a közvetlen környezetükben egy adott áron értékesített ingatlant, vagy legalábbis hallottak róla, majd ebbe az információba kapaszkodva próbálják meghatározni saját lakásuk árát. Ez pedig sokszor téves árképzéshez, majd végül a piacon beragadó ingatlanhoz vezet.

Megjelentek a pimasz alkuk

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az alku mértéke is nő. Egyre több a “szemtelen ajánlattevő”, akik nem félnek 10-15 százalékkal alacsonyabb vételi árat ajánlani. Jellemzően persze ekkora alkukról általában nincs szó a valóságban. Sebestyén Tamás szerint, ha adott esetben ilyen szélesre nyílik az olló a hirdetési ár és a vételi árajánlat között, akkor annak eredményeként általában nem szokott megegyezés születni.

Az ok ilyenkor lehet az, hogy az eladó tartja magát nagyon az általa megálmodott értékhez, annak ellenére, hogy esetleg egy normál piaci árat ajánlottak a lakásáért. De az is előfordul, hogy egy reális áron kínált ingatlan esetében próbál egy túlzottan pimasz ajánlattal élni a vevő. A lényeg azonban a végeredmény: egy komoly érdekellentét kialakulása, majd a tranzakció meghiúsulása.

Megint inkább a hitel, mint az albérlet

A szakértő szerint az előbbiek mellett változás érzékelhető az ingatlanpiacon a tekintetben is, hogy mind erősebb a hitelfelvételi kedv. Az ingatlanközvetítő szerint ennek egyrészt az az oka, hogy a jelenlegi kamatok mellett valóban kedvezőnek mondhatók a bankok által kínált kölcsönök feltételei, másrészt a bérlakáspiacon kialakult bérleti díjak továbbra is rendkívül magasak, melyet nem tudnak és nem is nagyon akarnak már megfizetni az emberek.

Ebből következik, hogy egyre inkább hajlanak ismét a saját ingatlan vásárlása irányába, és egyre többen inkább fizetik a törlesztőrészleteket a bérleti díj helyett. A Balla Ingatlan szakértőjének várakozásai szerint a hitelfelvételi kedv ezen szintje akár hosszú távon is fennmaradhat.

Az árak még magasan járnak

Ami a kerületi ingatlanárakat illeti, a zuglói panellakásoknál jelenleg 320-370 ezer forint körüli átlag-négyzetméterárakról beszélhetünk. A régebbi építésű téglalakások esetében ennél mintegy 50 ezer forinttal magasabb négyzetméterárakkal számolhatunk a XIV. kerületben. A XVI. kerületi családi házaknál 40 millió forint az induló ár, legalábbis azon ingatlanok esetében, melyek “tényleg szépek, tényleg jók és van bennük fantázia” - fogalmazott Sebestyén Tamás.

Az újépítésű ingatlanok egyelőre csekély hatással bírnak a két kerület ingatlanpiacára. Inkább csak tervbe vett építkezésekkel találkozhatunk, épülő társasházakat, főleg nagyobb lakásszámú projektet, csak néhányat találni - mutatott rá a szakértő. A Balla Ingatlan várakozásai szerint 2018 végéig mintegy ezer új lakás átadására kerülhet sor Zuglóban.

A XVI. kerületben ennél jóval kevesebb, mivel nincsenek nagyobb fejlesztések, jobbára csak sorházak, ikerházak és családi házak épülnek. A újépítésűek négyzetméterárai a XIV. kerületben 500-600 ezer forint között alakulnak városrésztől és a projekttől is függően, míg a XVI. kerületi kínálatban több mint 50-100 ezer forinttal olcsóbban válogathatunk.

Az ingatlanközvetítő várakozásai szerint a jövőt panelárak alakulása határozza meg a két kerületben. Véleménye szerint, mivel hatalmas ugrásra került sor a panelek esetében az elmúlt években, úgy akár most egy látványosabb esés is bekövetkezhet az elkövetkező hónapokban.

Sebestyén Tamás úgy véli, hogy a panellakásoknál lehet majd először érezni a piac lassulását, az árak ereszkedését. A már érezhető, eddig lezajlott csökkenés még csak a kezdete ennek a folyamatnak, itt nem fog megállni a lefelé csúszás. Fél-egy éven belül már látványosabb esést is láthatunk majd a paneláraknál - tette hozzá. 

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A lakásvásárlókat is egyre jobban vonzza a Balaton »

4IG 2600 (14,04 ) ALTERA 815 (4,49 ) ANY 1410 (0,36 ) APPENINN 659 (-3,51 ) BIF 1980 (-0,50 ) CIGPANNONIA 442 (-1,78 ) CSEPEL 968 (0,62 ) Duna House A 4160 (1,46 ) EHEP 625 (13,64 ) ESTMEDIA 125 (17,45 ) FHB 634 (1,93 ) FUTURAQUA 65 (2,87 ) GSPARK 3490 (-1,69 ) KONZUM 3180 (-3,49 ) MASTERPLAST 645 (0,78 ) MOL 2970 (-0,60 ) MTELEKOM 457 (0,11 ) NORDTELEKOM 50 (-1,00 ) NUTEX 57 (1,79 ) OPUS 656 (-4,65 ) ORMESTER 800 (-18,37 ) OTP 11400 (1,06 ) OTT1 281 (-3,10 ) PANNERGY 760 (1,06 ) PLOTINUS 6700 (-0,74 ) RABA 1370 (-0,72 ) RICHTER 5250 (-0,19 ) SET Group 274 (-2,84 ) WABERERS 4080 (-2,86 ) ZWACK 17300 (-0,57 )