Végre egy törvény, aminek örülni fogsz

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Július 1-jétől elég lesz egy hatóságnál bejelenteni az esetleges adatváltozásokat, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a kormánynak a közigazgatási bürokráciacsökkentés folytatásáról szóló indítványát.

A képviselők 134 igen és 34 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett támogatták Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatát, amelynek lényege az adminisztrációs terhek csökkentése.

Az eddigi gyakorlat szerint ha az ügyfél valamely adatát - például a lakcímét vagy a székhelyét - több nyilvántartás vagy névjegyzék tartalmazza, akkor az adat megváltozását mindenhol külön-külön be kell jelentenie. A módosítás értelmében azonban már csak egy szervnek kell bejelenteni az adatváltozást, és az továbbítja az információt a többi érintett hatóságnak.

A törvénymódosítás értelmében, ha valakinek ellopják az adó-, illetve a TAJ-kártyáját, és erről a kiállító hatóság hivatalból - a rendőrségtől - tudomást szerez, akkor intézkednie kell az igazolvány pótlásáról.

A Ház emellett 73 olyan törvényt helyezett hatályon kívül, amely noha része volt a jogrendnek, nem fejtett ki érdemi joghatást.

Olvastad már? Komoly matekozás indul az új rezsicsökkentés miatt
2015 nyarán jelentették be, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehetne csökkenteni a háztartások közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos terheit. Arról, hogy ez egyébként a költségvetés számára milyen jellegű kiadásokkal jár, az az előterjesztéshez csatolt, két nap alatt elkészített (kitöltetlen) hatástanulmányból sajnos nem derül ki. A fenntartások ellenére semmi sem akadályozhat meg minket, hogy szabadidőnkben idén szinte valamennyi igazolványunkat lecseréljük.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Átadásra került az első ellenőrzési terv »