Versenyben Amerikával: jön az adócsökkentés?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Felgyorsítaná a tervezett adóharmonizációt Németország és Franciaország válaszul az Egyesült Államok által bevezetett adócsökkentésre - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton szokásos hétvégi videóüzenetében.

"Úgy döntöttünk, hogy az eddigihez képest nagyobb hangsúlyt fektetünk a közös társaságiadó-rendszer projektjének előmozdítására Franciaországgal" - mondta a kancellár arra a kérdésre válaszolva, hogy Németország hogyan tudja megtartani relatív versenyképességét.

"Ez azt jelenti, hogy amikor döntést hozunk a közös társasági adó szintjéről, akkor az Egyesült Államokban alakuló helyzetet is figyelembe fogjuk venni" - tette hozzá Merkel.

Tavaly év végén az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedek legnagyobb adócsökkentési reformját fogadták el, amelynek keretében - egyebek mellett - 35 százalékról 21 százalékra csökkentették a vállalati nyereségadót.

A lépés az európai pénzügyminiszterek heves tiltakozását váltotta ki, mert attól tartanak, hogy fokozódni fog a nemzetközi adóverseny az amerikai adócsökkentés miatt. Emiatt az Európai Unió egyes tagállamai - különösen Németország és Franciaország - úgy látják, a versenyképesség érdekében szükséges lenne egymás között jobban összehangolni adópolitikájukat.

A Trump vezette amerikai adminisztráció és európai szövetségesei közötti feszültséget legutóbb az élezte tovább, hogy az amerikai elnök a héten bejelentette: 25 százalékos importvámot vezetne be az acél, 10 százalékot pedig az alumínium bevitelére. A bejelentés komoly tiltakozást váltott ki világszerte, különösen az érintett országok részéről. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke erre válaszul közölte: az Európai Unió napokon belül "határozott és arányos" választ ad.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint az EU mintegy 3,5 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetne ki 25 százalékos importvámot akkor, ha az amerikai elnök tényleg beváltja ígéretét.

Szombaton Trump amerikai elnök már azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy "adót fog kivetni az Európában gyártott autókra", ha az unió tényleg megtorló intézkedéseket hoz válaszul az importvámokra.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gond van a tartós javak megrendelésevel »