Veszélyben lehet a skót kereskedelem

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A skóciai élelmiszer- és italexport védelmének fontosságát hangsúlyozta a skót kormány a brit európai uniós tagság várható megszűnésével kapcsolatban hétfőn, miután közzétették a lazacexport rendkívüli bővüléséről szóló adatokat.

A kilátások eddig kitűnőek voltak

A halfajtából rekordmagas, 346 millió font értékben szállítottak külföldre az első fél évben, ami 70 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. 2016 első hat hónapjában 19 150, 2017 első felében viszont már 29 ezer tonna friss lazacot exportáltak. A skóciai lazac első számú felvevőpiaca továbbra is az Egyesült Államok, a legjelentősebb ázsiai vásárló pedig Kína.

A skóciai lazactenyésztők különösen annak fényében tekintik nagy sikernek a bővülést, hogy jelentős nehézségekkel szembesülnek a tengeri tetvek miatt. A károkozók elleni küzdelem egy év alatt legkevesebb 30 millió fontjukba kerül a BBC szerint.

A helyi tenyésztők szervezetének (SSPO) vezetője szerint az ázsiai kereslet egyre nő. A Kínába irányuló export hat-hét év alatt vált 90 millió fontos üzletté, de a tíz legnagyobb importőr között van Tajvan és Vietnam is.

Garanciát várnak el

Scott Landsburgh szerint a kiváló minőségű skót élelmiszerek, különösen a lazac iránti globális keresletben nagy lehetőségek rejlenek Skócia gazdasága számára. Fergus Ewing, a skót kormány vidékfejlesztési minisztere hangsúlyozta, éppen ezért fontos biztosítani, hogy a skót élelmiszer- és italexportot megvédik a brit európai uniós tagság megszűnésének esetleges "drámai következményeitől".

A skót kormány többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kilépéssel olyan - jelenleg Brüsszelben gyakorolt - hatáskörök kerülhetnek a londoni kormányhoz, amelyek a brit devolúciós folyamat részeként Skóciához kerültek. Ezek közé sorolják a halászatot, a mezőgazdaságot és a környezetvédelmet.

A brit kormány igyekszik hangsúlyozni, hogy vissza akarja telepíteni ezeket a hatásköröket a skót kormányhoz, amennyiben az támogatja a szabadkereskedelem fenntartását a szigetországban az európai uniós tagság megszűnése után.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nőtt Kína külkereskedelmi forgalma júniusban »