Veszélyben van a globális gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Központi Bank (EKB) soron következő elnöke szerint a globális gazdaság "törékeny" és "veszélyben van".

Christine Lagarde az AFP francia hírügynökségének adott nyilatkozatot, amely szerint az euróövezet központi bankjának leendő irányítója azt mondta, mivel a globális gazdaság növekedése túlságosan nagy mértékben függ a világ jegybankjainak lépéseitől, ezért döntéseiknek kiszámíthatóaknak kell lenniük. A globális gazdaságra nézve kockázatokat jelentő tényezőkkel kapcsolatban - mint például a Brexit, és az amerikai-kínai kereskedelmi viszály - Christine Lagarde azt mondta, hogy "ezeket ember hozta létre és megjavítani is ember tudja".

Az EKB leendő elnöke egyben felszólított a világ kormányait arra, hogy nagyobb szerepet játszanak a gazdasági gondok kezelésében ahelyett, hogy a megoldást a jegybankoktól várják el. Christine Lagarde szerint "nem vezet semmi jóhoz", a politikusok beavatkozása a jegybankok működésébe. Rámutatott arra, hogy "a jegybankoknak azzal kell foglalkozniuk, ami a feladatuk, tényekre és adatokra kell támaszkodniuk, hogy kiszámíthatóak legyenek, a stabilitásra kell koncentrálniuk".

Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére kedden szavazta meg az Európai Parlament (EP). A voksolás inkább formalitásnak számít, az ügyben csupán konzultációs jogkörrel bíró képviselőtestület ugyanis nem blokkolhatta volna a kinevezést, amelyről a tagországok állam-, illetve kormányfőinek októberi csúcstalálkozóján lesz majd hivatalos döntés.

A jogász végzettségű volt francia pénzügyminiszter az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségét töltötte be. Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Megválasztása esetén Christine Lagarde lesz a frankfurti székhelyű intézmény első női elnöke.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Meredeken csökkent a gazdaság teljesítménye »