Vigyázz, nehogy megizzadj a Balatonban!

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Most aztán tényleg kitört a nyár. A harminc fok feletti meleg a vízpartokra csábította az embereket. Már pénteken kora délután megindult a kocsisor a Balaton irányába. A hét végére megteltek a kempingek, a szállodák és a panziók.

A hazai legkedveltebb idegenforgalmi hely, a Balaton régió egyre inkább felértékelődik a belföldi turisták előtt. Ez kiderül az adatokból is. Mint korábban beszámoltunk róla, 2014-ben - a hivatalos statisztikák szerint - 1 millió 445 ezer vendég 4 millió 887 ezer vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. A magyarországi kereskedelmi szálláshelyek együttes vendéglétszámának tizenöt, regisztrált vendégéjszakáinak pedig a húsz százaléka ebben a turisztikai régióban jelent meg. A tendencia nem sokban változott. Tavaly is elsősorban a hazai vendégek favorizálták a magyar tengert, ők az ide érkezők háromnegyedét tették ki.

Nem előnyös a vasárnap zárva tartás

A balatoni vendégforgalom számára nem igazán előnyös a vasárnapi zárva tartás. A hétvégi turistákat péntek este már meglehetősen szűkös kínálat várja, szombaton pedig tumultuózus jelentek vannak a bevásárló helyeken. A közlekedés szempontjából kedvező, hogy a déli part vasúti pályájának felújítása jó ütemben halad. Az építkezések miatt több átszállás most a nyári szezonra megszűnt. A programkínálat évről évre fejlődik, a napokban fejeződött be a Kék szalag vitorlásverseny, szinte minden napra jut kulturális esemény helyi bor- vagy ételfesztivál.

Résztvevők bemelegítenek úszás előtt Balatonfüreden a Magyar Úszás Napján, 2013. június 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Különösen örvendetes, hogy jó a vízminőség. A tó szintje tavasz óta sokat csökkent, jelenleg - a nyaralók szerint - az elmúlt esztendőkhöz képest talán legkedvezőbb a sportoláshoz és a fürdéshez.

Ez utóbbihoz járult hozzá az elmúlt hétvégén a kellemes vízhőmérséklet is. A mérések a legtöbb helyen huszonöt fok körüli hőmérsékletet mutattak, a sekélyebb déli vizekben azonban ez az érték még magasabb is volt. Igaza volt annak a régi balatoni nyaralónak, aki azt mondta viccesen: vigyázz, nehogy megizzadja a tóban.

Velencén bejött a több milliárdos beruházás

Úgy tűnik bejött a másik idegenforgalmi helyen, Velencén a korábbi évek fejlesztése. A Velence kapuja projekt befejezése után nemzetközi színvonalú beach várja a látogatókat a városban. Ezen a hétvégén megteltek a vendéglők, a régi zsúfolt nyári napokat idézte a tó környéke. A vasárnapi nyitvatartás megszüntetése itt is okoz zsúfoltságot, már csak azért is, mivel becslések szerint ezen a forró hétvégén százezer felett volt a látogatók száma a tónál.

Forrás:www.bigg.hu

A Dunakanyar hagyományosan a legkedveltebb idegenforgalmi régió. A kínálatot akarják erősíteni a folyó parti települések. Még a tavasszal jelentették be, hogy közösen fejlesztik az infrastruktúrát abból a célból, hogy ezzel is hozzá járuljanak a vendégéjszakák számának növeléséhez. Kedvezményekkel, kulturális programmal készülnek a külföldi és belföldi vendégek látogatására.

Gazdag kulturális kínálat a Dunakanyarban

A Dunakanyar történelmi kisvárosa Visegrád az olcsóbban elérhető és a drágább szálláshelyekkel fogadta a hétvégén is a vendégeket. Újdonság Idén az ötven kedvezményt tartalmazó Club Visegrád kedvezményfüzetet. Ezt a visszatérő és az újonnan idelátogató vendégek is igénybe vehetik, a füzet hetekre lebontott tartalmas programot kínál a klubtagoknak.

Fotó: Paraszkay György

Még előttünk áll a nyár java, bőven lehet válogatni a Dunakanyar kínálta kulturális programokban. A Szentendrei Teátrum Fesztivált 2015. július 10. és augusztus 21. között tartják meg. Július 31-től augusztus 2-ig kerül megrendezésre az Esztergomi Históriás napok. Ezen az eseménysorozaton a középkori királyi és érseki udvaroktól Balassa Bálint koráig mutatják be a fontosabb eseményeket.

A másik parton Vác is színes kínálattal várja a turistákat. A Váci Világi Vigalom nevű rendezvénysorozatot július 17-19-ig kereshetik fel az érdeklődők, ez valójában három napos művészeti fesztivál.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Bezuhant a horvát turizmus az első fél évben »