Visszaesés tapasztalható a németeknél

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest.

Az előző negyedévben még 0,4 százalékkal nőtt a német GDP. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben, akkor 0,2 százalékos volt a csökkenés.

A Destatis előzetes adatai alapján a visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható, ezt jelzi, hogy az export nagyobb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, mint az import. A belgazdasági folyamatok részben ellensúlyozták a külső hatásokat, a lakosság és az állam fogyasztási kiadásai növekedtek és a beruházások is bővültek az április-júniusi időszakban. Éves összevetésben 0,4 százalékkal nőtt a német gazdaság, teljesítménye a második negyedévben. Az előző negyedévben még jóval nagyobb, 0,9 százalékos volt az éves növekedés.

A Destatis jelentése szerint a foglalkoztatottság tovább nőtt a második negyedévben, a 83 milliós országban 45,2 millióan álltak munkaviszonyban, ami 435 ezerrel, 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A szövetségi kormányt foglalkoztatja a 2008-2009-es válsághoz hasonló gazdasági visszaesés veszélye.

Hubertus Heil munkaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy a tárca egy munkahelyvédelmi terven dolgozik. A szeptember végére elkészítendő törvényjavaslat szerint a vállalkozások az eddiginél nagyobb állami támogatást kaphatnak, hogy az adott ágazat vagy az egész gazdaság válsága esetén leépítés helyett rövidített munkaidőben foglalkoztassák a munkavállalókat, és a felszabaduló időt továbbképzésre, átképzésre használják fel.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A horvát gazdaság 0,4 százalékkal nőtt »