Visszaesett a dél-koreai gazdaság teljesítménye

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen, 2008 óta nem látott mértékben csökkent Dél-Korea hazai összterméke (GDP) az első negyedévben az előző három hónaphoz képest a koronavírus-járvány hatására.

A dél-koreai jegybank kedden nyilvánoságra hozott végleges adatai szerint a március végével záródott három hónapban 1,3 százalékkal esett vissza az exportvezérelt gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva, szezonális kiigazítással számolva.

A tavalyi első negyedévvel összevetve a gazdaság 1,4 százalékkal nőtt. A jegybank áprilisban közölt előzetes adatai negyedéves szinten nagyobb, 1,4 százalékos csökkenésről, éves összevetésben pedig kisebb, 1,3 százalékos növekedésről szólt. A tavalyi utolsó negyedévben a harmadikhoz képest még 1,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 2,3 százalékkal nőtt a gazdaság.

Az első negyedévben az előző három hónaphoz képest a háztartások fogyasztása, ami a GDP csaknem a felét adja, 1998 első negyedéve óta nem látott mértékben, 6,5 százalékkal zuhant. Az adatot 6,4 százalékról korrigálta a dél-koreai jegybank.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Négy hónapja a legkevésbé gyengült az eurógazdság »