Visszahúzza a világgazdaság a német ipart

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A német iparszövetség, a BDI szerint a világkereskedelmi kockázatok egyre inkább veszélyeztetik a német ipar helyzetét, a szövetség emiatt csökkentette idei növekedési várakozását.

A BDI az idei évre a tavalyival megegyező 1,7 százalékos GDP-növekedést jelez előre. Az iparszövetség korábban 1,5-2,0 százalékban adta meg az idei évre vonatkozó növekedési prognózisát.

A német kormány is 1,7 százalékos GDP-növekedéssel számol 2016-ra. Az iparszövetség szerint a növekvő külgazdasági kockázatok és a gyenge világgazdasági konjunktúra fékező hatást fejt ki a német exportra.

"Kizárólag a lakossági és az állami fogyasztás hajtja a belső keresletet, a beruházások növekedése meglehetősen vontatottan halad" - mutatott rá Markus Kreber, a BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) vezérigazgatója a vasárnap közölt jelentésben.

A német gazdaság más nemzetgazdaságoknál érzékenyebben reagál a nemzetközi konfliktusokra, kockázatokra és a gyenge világgazdasági teljesítményre - hangsúlyozta Kreber, hozzátéve, hogy a gazdaságpolitika legfontosabb feladata ezért a beruházások és az innováció németországi ösztönzése kellene hogy legyen.

A BDI vezére szerint a világgazdaság az idén nem számíthat komolyabb növekedési impulzusokra. A világkereskedelmi forgalom, az ipari termelés és a közvetlen külföldi befektetések volumene is csak szerény mértékben fog növekedni.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megugrott az olasz és francia ipari termelés »