Visszatért az optimizmus a befektetők körében

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A várt csökkenés helyett jelentősen, húsz havi csúcsra emelkedett decemberben a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet euróövezti befektetői hangulatindexe. A németországi hangulatindex szintén jelentősen javult.

A ZEW euróövezeti befektetői hangulatindexe decemberre 11,2 pontra emelkedett az előző havi mínusz 1,0 pontról a várt csökkenés helyett. A mutató decemberben elért 11,2 pontja 2018 márciusa óta a legmagasabb érték. A felmérésbe bevont intézményes befektetők és gazdasági szereplők 58,4 százaléka nem számít változásra a gazdasági aktivitásban, 26,4 százalékuk vár javulást és 15,2 százalékuk romlást.

Németországban az előző havi mínusz 2,1 ponthoz képest 12,8 ponttal, 10,7 pontra, 2018 februárja óta a legmagasabbra emelkedett a befektetői hangulatindex decemberben. A piac lényegesen kisebb javulást, 0,3 pontot várt decemberre. Az aktuális gazdasági környezet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 19,9 pontra javult mínusz 24,7 pontról.

A piac mínusz 22,3 pontot várt decemberre. A németországi befektetői hangulat javulását az exportmegrendelések és a belföldi kereslet vártnál nagyobb mértékű fellendülésébe vetett reményeknek tulajdonítja Achim Wambach, a ZEW elnöke. 

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Soha eddig nem támogatták ennyien az eurót »